Животновъдите, които ще се съберат днес на протест в Стара Загора, няма да блокират пътища и ще стачкуват мирно, каза пред Агенция “Фокус” председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Основното им искане ще бъде да се проведе спешна среща с министър-председателя Сергей Станишев, за да бъде оформен някакъв изход от създалата се тежка ситуация за хората в животновъдния бранш.

Голяма част от фермерите обаче не подкрепят позицията за мирен протест, а искат ефективно затваряне на магистрала Тракия.

3000 души се очаква да протестират днес на граничните пунктове Русе, Видин и Оряхово. Товазаяви председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите Андриан Цаконски. Той посочи, че няма ограничение на времето на протеста. „Ние в уведомлението сме написали, че протестът ще продължи до изпълнение на нашите искания”, обясни Цаконски и уточни, че предварително има опити участниците да бъдат уплашени. Той каза, че е сигурен, че днес също ще бъде задържан, както се случи на последните няколко протеста на млекопроизводителите. Това обаче, според Цаконски, няма да разедини протеста.
„Зависи как се държат управляващите, в лицето на полицията. Ако се държат по-културно, за нас няма да бъде проблем да пропускаме по някой друг автомобил през границата”, каза Цаконски.


Той не е могъл снощи да се свърже със зърнопроизводителите и все още не е ясно дали на протестите ще има земеделска техника, като трактори и т.н. „Протестиращите ще бъдем над 1000 в Оряхово. Около 3000 ще бъдем на трите пункта – Русе, Видин и Оряхово. Ние излизаме с целта да се спре спекулата, да се спрат вносните некачествени суровини, правителството да тръгне да решава проблемите, както ние сме ги изложили пред тях”, каза Цаконски. Според него протестът, който ще бъде проведен днес в Стара Загора, е голяма грешка, „но явно другарите така са казали на Бойко Синапов”.

“Ние искаме спешна среща с премира сега, а не след месеци”, категоричен пък бе Синапов. Според него още от миналата година земеделският министър лъже животновъдите, че в най-бързи срокове ще бъдат платени европейските субсидии за декларираните пасища в района на Кърджали. “Ние имаме неизплатени пасища още от 2007 г. тук пасищата са раздадени на хора, които въобще нямат животни в целите Родопи, и ако това не са политически интереси и манипулации – какво е тогава?”, попита Синапов. Според него държавните пасища в Родопите трябва да бъдат дадени на животновъдите, а не на хора, които нямат нищо общо с животновъдството и само “източват” европейски средства. Именно заради това животновъдите искат оставката на земеделския министър Валери Цветанов.


По думите на Синапов обаче ако мирният им протест утре не даде резултат, е възможно през следващите дни фермерите да прибягнат и до блокади на пътища. “Чакаме много бърза реакция от министър-председателя”, каза той. Асоциацията е пуснала по факса на Министерски съвет писмото си до премиера още вчера.


Синапов коментира още, че разполага с данни за неправомерно усвоени държавни субсидии от страна на негови колеги от Националната асоциация на млекопроизводителите (алтернативната на неговата). Става дума за усвоени неправомерно субсидии в размер на 50 000 лв. без да е предадено мляко. Синапов се закани да подаде сигнал за това в отговорните институции, които да разследват нарушенията.

 

вижте още:

ВИДЕО - протести с трактори

протести на фермерите -19.12.2008