Животновъди от различни краища на страната се подготвят за национален протест, чрез който шумно да заявят, че искат нов министър на МЗХ. Според тях Мирослав Найденов не решава проблемите им, освен това се трупат нови и още по-големи. Според сектора за първи път в новата история в земеделието се стига до такива безпрецедентни проблеми, предизвикани от политиците и администрацията.

 

Животновъдът от Плевенския край Георги Николов, който преди няколко дни се срещна лично с министър Найденов, се обърна към Фермер.БГ за да съобщи на своите колеги, че от разговора едва ли не, не е имало полза. Освен това животновъдът е задал много въпроси, на които и до днес няма отговор. В писмото си до Фермер.БГ фермерът посочва: "В понеделник на 04.04.2011 год., бях поканен от колеги от почти всички региони на страната да внесем декларации в защита на уволнения д-р Господинов,за определения по никое време недопустим слой и кога фермерите ще получат субсидиите. Министърът го чакахме от 09,00 ч до 17,00 ч. Когато пристигна в министерството, той отказа да приме колегите и те ми предадоха техните изкания да ги внеса аз. На срещата му връчих Декларациите и му поставих въпрсите на фермерите, като му предложих в тридневен срок да отговори официално. До този момент той не направи това. Желанията на фермерите са категорични за Нациоална стачка", пише Георги Николов.

 

Фермерът допълва още: "На тази стачка де се обединим като юмрук, да докажем че сме единни, да изберем водач, който да не се поддава на натиск. Да създадем една единствена независима асоциация на всички животновъди в България, която да има тежест, а не както до сега недоносчета, без членове - самозванци. Да заздравим регионалните структури, да си плащаме членски внос и т.н. Да поискаме оставката на Министър Найденов и хората, които са виновни за определянето на недопустимия слой по никое време в МЗХ. Разплащателна агенция няма вина, а Министър Найденов си изми ръцете с нея като уволни ръководния състав. Нека си припомним думите на г-н Борисов, който на срещата в Партийния дом ни заяви, че когато не сме доволни от нашия министър, той ще го смени. Аз смятам, че положението вече е нетърпимо и г-н Найденов изгуби нашето доверие и е време да му кажем СБОГОМ".

 

Името на Георги Николов нашумя покрай скандалните документи, които изнесе предизборния щаб на СДС, в които се посочваше, фермерът е получил съвет от висши чиновници към кои фирми да се обърне за да му напишат проект по ПРСР, който със сигурност ще бъде одобрен от ДФЗ. Скандалът след изнасянето на въпросните документи, за които от земеделските институции твърдят, че са фалшиви, продължи със смяна на цялото ръководство на ДФЗ, както и с привикването на дузина привлечени като свидетели в прокуратурата. Според магистрати има достатъчно материали, даващи основание за образуване на досъдебно производство, но засега свидетели и институции мълчат по случая.

©2011 fermer.bg