С оглед на продължаващото задълбочаване на кризата в млечния сектор, като спешна антикризисна мярка да се вземе решение на Управителен съвет на ДФ „Земеделие” за отпускане на Държавна помощ de minimis за закупуване на фураж за изхранване на животни млечно направление през 2011г., да се осигури ресурс от 40 000 000 лв., настояват браншови животновъдни организации.

Предложенията са изпратени в декларация до МЗХ от името на 16 организации и апелират мерките да се вземат под внимание, тъй като има настроения за протести. Фермерите искат да се изготвят Указания за прилагането на помоща, като подпомагането на земеделските производители да се осъществява при следните параметри:
- за един брой крава – 300 лв.;
- за един брой биволица - 300 лв.;
- за един брой овца - 40 лв.;
- за един брой коза - 30 лв.;

Освен това, в декларацията, която е входирана в МЗХ е записано и искане за разсрочване на получените от ДФЗ кредити за закупуване на фураж за изхранване на животни млечно направление 2009 г. – 2010г.; ДФЗ да предостави кредити за крави, биволи, овце и кози срещу залог на бъдещо вземане на глава животно от Кампания за директни плащания 2011г.; Да се даде право на животновъдите сами да избират ветеринарния лекар, който да ги обслужва; На животновъдите, които не са си получили средствата по схемите за подпомагане на глава животно, да им бъдат написани административни актове, а останалата част от средствата да им бъде изплатена.

Организациите напомнят, че все още няма решение по Протестната им декларация с вх. № 15 – 130 от 04.04.2011г. В документът не е посочен конкретен срок за изпълнение на всичките мерки, но предупреждават, че са готови за национални протести и затваряне на граничните пунктове на страната.

В декларацията се обяснява, че на интернет страницата на ДФЗ е изнесен списък с 5 803 земеделски стопани, които трябва да възстановят средставата получени за кампания 2009 година. Съгласно съобщението „1 220 от тях вече са получи европейските си средства за кампания 2010, те ще получат националните си доплащания, след като им бъде удържана сумата, която трябва да въстановят за кампания 2009. За останалите земеделски стопани, на които все още не са преведени европейски субсидии и национални доплащания за кампания 2010, ще им бъде удържана сумата, която трябва да възстановят, а разликата ще им бъде изплатена”.

Според тях причината за гореописаните санкциите е тази, че през 2009г. фемерите очертаваха обработваемите си площи върху слой, изработен на базата на закупени сателитни снимки, които в последствие Европейската комисия не одобри. В последствие с изпълняването екшън плана Министерство на земеделието и храните  започна заснемането на нова ортофото карта (за няколко милиона лева).

"По нареждане на министъра на земеделието и храните средствата за Кампания 2009г. на фермерите бяха изплатени в края на 2009г. – началото на 2010г., без същите да бъдат санкционирани. Така, че не смятаме за уместно тези пари да бъдат удържани от фермерите сега.  Този които е дал това нареждане да си понесе отговорноста, а средствата да се възстановят от държавата. Допустимо ли е земеделските производители да очертават земите си върху един слой, а сравнението от страна на администрацията да се прави по друг слой и фермерите да бъдат санкционирани за минал период?", питат стопаните в декларацията си.