На 30 ноември изтича срокът, в който картофопроизводителите могат да подават заявления за разсрочване на кредити, дължими към Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Отсрочва се дължимата към 27 ноември 2019 г. главница по заеми, получени за закупуване на семена, минерални торове и препарати за производство на картофи за 2011 г.

Върви кандидатстването за de minimis за отглеждащите Източнобалканска свиня

Стопаните могат да кандидатстват за подкрепата само при условие, че дължимата към началната дата за прием лихва е възстановена преди подаването на заявлението за отсрочване. 


От възможността за удължаване срока на погасяване на дължимите суми към ДФЗ могат да се възползват само кредитополучатели, които през 2019 г. са отглеждали картофи. 


Припомняме още, че се приемат и заявления за отсрочване на отпуснати кредити в сектор „Животновъдство“, но за тях крайният срок изтича на 10 януари 2020 г. От възможността за отсрочване на главницата и лихвата по предоставените кредити могат да се възползват птицевъди и свиневъди, получили кредити за фураж в периода от 2008 до 2010 г. Облекчението се отнася и за фермери, отглеждали едри и дребни преживни животни, на които са предоставени заеми за фураж от 2008, 2009, 2010 и 2012 г. 


Задълженията си ще могат да разсрочат само стопани, които през стопанската 2018/2019 г. са отглеждали животни от същото направление, за което са получили кредити. Това се удостоверява с извлечение от Интегрираната информационна система ВетИс на БАБХ, а за животни, които не подлежат на идентификация – с писмо от официален ветеринарен лекар. 


С решение на УС на Държавен фонд „Земеделие“ се разсрочват кредитите, отпуснати на картофопроизводителите, получили заеми през 2011 г. и на животновъди през периода 2008 – 2012 г. Размерът на лихвата по отсрочването на задълженията е в размер на 3 %. Не се допуска отсрочване на кредити на кредитополучател, за който е открито производство по несъстоятелност по реда на Търговския закон към датата на сключване на анекса.