Стоян Маринов работи за голяма кравеферма в пловдивското село Леново. Заедно с около 20 души, той се грижи за 300 елитни животни от породите Абердийн Ангус, Холщайн, Черношарено говедо.

Фермер Експо Раковски 2019 – елитни животни и търг на говеда

Фермата, заедно с други три, участваха с две заплодени юници от породата Холщайн в първия по рода си търг у нас за елитни животни, който се случи по време на Фермер Експо Раковски 2019. Агри.БГ е медиен партньор на събитието.

Животното в Лот 4 се отличаваше с продуктивност на майката 8428 л на първа лактация и баща с американска генетика. Първоначалната сума от 3400 лв. падна на 3000 лв., но дори и тогава не се намери купувач.

Дори и без нов собственик, красивото животно показа завидни качества и селекция, благодарение на което се класира на второ място в изложбата в категория „Холщайн“, а фермата получи грамота и статуетка.

Втората юница на стопанството, която дефилира в Лот 5, е бременна в седмия месец. Майката достига 9008 л на първа лактация, а бащата е с немска генетика. Животното намери своя нов собственик срещу 3000 лв.

Стоян Маринов, който е един от работниците, който се грижи за юниците, сподели, че не му е било лесно да ги научи да се движат бавно и да бъдат спокойни пред публика. 

„Изгледани са добре животните. Трудил съм се, докато се научат да ходят по този начин – бавно, тихичко,“ хвали се младият мъж.

Животновъдът признава, че работата във фермата е трудна, но се справят. Имат проблеми не толкова с работната ръка, колкото със сушата тази година. 

„Да, суша е, не че не е суша. Не можахме да изкараме люцерни, защото нямаше дъждове. Но се справяме, не се оставяме,“ споделя Стоян Маринов.

Въпреки сушата обаче той определя тази година като много по-добра от миналата.

„Справихме се, защото има силажи, въпреки че имаше голяма суша. Поливахме царевицата, за да може да задържим влагата,“ обяснява Маринов.

Надява се в бъдеще всичко да върви нормално, да няма суши като тази година и да има добра маса на зърното.

„Засега ни стигат субсидиите, които ни дават. Правим си една сметка, за да можем да хванем двата края и да ги държим,“ не се оплаква животновъдът.