- Какви са най-сериозните ви проблеми?
- Първият проблем реално не е от вчера - става въпрос за изплащането на млякото. Ето и сега е така - вече 70 дни не са ни изплатени парите за мляко. Отделно от това посред зима свалиха изкупните цени. Допълнително към всичко това е и непращането на европейските пари. Знаете всичко това, защото неведнъж сме го коментирали, от доста време се говори навсякъде за нашите проблеми. Единствено управляващите ни чули, ни видели. Затова сме тук, на протеста. Надяваме се, че нещо най-после ще се промени.


- Вярвате ли, че нещо ще се промени?
- Не съм оптимист. Лично аз не вярвам, че нещата ще се оправят - със или без протести. Някои много здраво са “захапали кокала” и няма да го пуснат. Същите тези хора ни мачкат нас, фермерите, от години.


- Не се отказвате от животновъдството обаче. Докога можете да издържите?
- Не се отказваме. Засега. Не съм категоричен обаче, че няма да дойде време, когато да се откажем. Не знам докога ще издържим. Като не ни платят още 2-3 месеца, не знам какво ще стане. И аз като всички имам банкови кредити, как да ги обслужвам. Като не ни платят, спираме да работим, продаваме животните, тръгваме да търсим работа, ако изобщо намерим работа някъде, защото положението е сериозно както в България, така и в Европа. Трудно е, много е трудно. Особено за хора като мен, които не са на 20 години. За по-младите като че ли ще е по-лесно да си намерят работа, но за хората на средна възраст е трудно.


- Можете ли да се обедините и да спрете да осигурявате мляко и месо?
- Няма проблем да изливаме млякото в канала за 5-10 дни. И повече може, но това означава нула лева. Месото и без това няма на кого да го дадем - идват цигани и го купуват. Това е. Има и търговци, които си изкарват по някой лев като купуват крави за клане. Ние, фермерите, сме най-отдолу на веригата - нищо не можем да направим. Да, искаме цени, но нямаме механизми, по които да принудим мандраджиите да купуват нашето мляко, за да произвеждат истински продукти.


- Как успяват колегите ви в Гърция да отстояват правата си?
- Не съм запознат в детайли точно за какви суми протестират, но е факт, че “удържат фронта”. А при нас какво - може и към края на юни да получим някакви пари. Да, но до това време ние трябва да сме засяли, да сме купили тор и да сме наторили - ако имаме пари, де. Гърците като че ли са по-други от нас - по-единни са, повече знаят правата си. А ние 20 години все млада демокрация сме. А истината е проста - българска работа. Всичко при нас се прави на обратно. Ето и сега - полицаите тук са повече от фермерите. В същото време и вие, журналистите, всеки ден тръбите за каква престъпност става въпрос навсякъде в страната. Ама там полицаите ги няма. Те вардят нас. Не мога да проумея какъв толкова проблем има в нашия протест, че така са се наплашили. / Ваня Кюркчева