Точно преди месец Живко Живков пое ръководството на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Как премина този месец за него и служителите на фонда, има ли опасност от забавяне на пари към стопаните и кога фермерите ще получит парите си по мярка 13, разказа пред камерата на Фермер.БГ изпълнителният директор на ДФЗ. 
 
- Вече сте от месец начело на фонда. Какво направихте за това време? 
- Един месец е както малко, така и много време. Работата и структурата са динамични.
 
Времето, в което живеем също отговаря на динамиката, в която работим. Свършихме доста работа, но ни предстои още повече. Затова гледаме в много кратки срокове да изпълним всичко, което аз поех като обещание към бенефициентите и към УС, когато ми гласува доверие, да работим здраво, за да може всички хора в рамките на пролетния сезон да получат всички свои плащания по старата кампания.
 
Също така да стартира и да приключи по един добър начин кампанията по схемата за единно плащане на площ за 2017 г., плюс абсолютно всички други текущи задачи от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и националния бюджет. 
 
 
- Ако е вярно, че има недоверие към институцията, Вие как ще работите, за да оправите това?
- Аз не смятам, че има недоверие. Разбира се, в тази динамична структура, наситена с много интереси, с много пари – европейски и национални, винаги може да има миг недоверие и неразбиране на дейността на нашите служители.
 
Но през цялото време, в което работя тук – и като зам.-директор, и сега като изпълнителен директор, имам самочувствието да кажа, че да работиш в ДФЗ е гордост и чест за всеки един от служителите.
 
Правя всичко възможно моите служители да работят така че картината от дейността на институцита да бъде прозрачна.  
 
- На 12 август приключи приема по мярка 6.3. Какво става с тази мярка?
- Тази мярка е болната тема на много бенефициенти и на най-дробните земеделски стопани, както и на младите хора, които кандидатстваха.
 
Наистина в края на лятото през изминалата година се подаде огромен брой заявления. След многобройни доуточняващи въпроси, критерии за допустимост, размяна на кореспонденция между нас и различни институции – най-вече с МЗХ, бяха одобрени и ранкирани над 3700 проекта.
 
Няма да се връщам назад във времето, затова ще говоря какво се случи в последния един месец. С добра организация от моите заместници, от служителите във ДФЗ, само в рамките на 14-15 дни, договорихме към днешна дата над 750 проекта.
 
Те са разпратени в страната, тъй като мярката е децентрализирана, в областните дирекции, за да бъдат уведомени и връчени на бенефициентите. И продължаваме със същите темпове да работим. 
 
- Тези дни имахте срещи с представители на секторите „Плодове и зеленчуци“, както и на биопроизводителите. Те какви проблеми поставиха пред Вас и как ще ги решите? 
- Проблемите на всеки един земеделец в този бранш са едни и същи – сведени са до това кога ще си получат парите и колко ще бъдат, за да могат да планират и развиват идеите си. 
 
Конкретно за срещите с животновъдите, овощарите, зеленчукопроизводителите, оранжерийните производители, биопроизводителите, а дори и пчеларите – при тях въпросът беше един единствен – Кога?
 
Аз поех ангажимент, развихме срещата до среща с премиера Герджиков. И срокът, който ние поставихме – 27-31 март, вече е абсолютно реалистичен и ще бъде изпълнен. Така че по схемата за обвързано производство „Плодове, зеленчуци и оранжерийни“ над 80 млн. лв. ще бъдат разплатени в дните между 27 и 31 март. 
 
 
- Може ли да се каже каква ще бъде ставката?
- Ставките са индикативни. Те се определят със заповед на министъра дни преди да излязат окончателните калкулации от ДФЗ. Ставките са каквито бяха миналата година. Конкретната ставка ще бъде ясна ден или два преди плащането със заповед на министъра. 
 
- Ще има ли някакви забавяния въобще? 
- Не. Забавяне няма да има. Всяко едно плащане е отделен алгоритъм. Всяка една схема се изработва с многобройни сметки, калкулации от служителите в дирекция „Директни плащания“, от външната фирма, която обработва нашите данни след обработка на колегите.
 
Сухият регламент 1306 позволява плащания от 1 декември на изминалата година до 30 юни на следващата година. Смятам, че е абсолютно реалистично дори до средата на месец май, да разплатим всичко, по всяка една от схемите по директни плащания и старата програма по ос II. 
 
- Действително ли е забавено плащането през тази година или се създава такова впечатление? 
- Създаде се такова впечатление заради забавения слой допустимост, който трябваше да получим от МЗХ. Забавянето беше в рамките на 10-15 дни от традиционно подавания от тях слой, който е основополагащ на всяко едно плащане.
 
В обществото се насади една мисъл за забавяне. По-скоро тук става дума за разместване на датите от индикативния график в сравнение с миналогодишния. Той по никакъв начин не е променен кардинално или има спиране или забавяне в най-общ аспект на всички мерки и схеми. 
 
 
- Кога ще доизплатите парите от акциза за горивата? 
- В средата на март – преди седмица, министърът издаде последната заповед с окончателната ставка за тези бенефициенти, които не бяха отразили правилно своите фактури и стокови разписки пред агенция „Митници“.
 
Изпратено е такова писмо до агенцията и вчера имах разговор с нийния изпълнителен директор. В рамките на два-три дни ще обработят документите, които ние сме им изпратили.
 
След това технологично трябва да преведат парите по нашата сметка, за да можем ние да се разплатим. Реално погледнато, в рамките на три четири дни, парите ще бъдат по сметките на бенефициентите. 
 
 
- А средствата с пропадналите площи?
- Средствата с пропадналите площи на този етап не са предвидени, тъй като те трябва да бъдат гласувани на УС. Това традиционно се прави в летния сезон, поради интензивността на много други решения, която трябва да бъдат взети като решения на УС. 
 
- Изплатихте на част от хората парите по мярка 13. Тези, които не са ги получили, кога ще ги вземат и защо се получи така?
- Тези, близо 5000 бенефициенти, не бива да се тревожат. За жалост, чисто правен казус забави технологията на плащане. И за да не спрем плащането общо по двете мерки, извадихме тези 5000 души.
 
В рамките на срока, който е заложен в регламент 1306, тези бенефициенти ще си получат парите. Разминаването идва от тълкуване на българското и европейското законодателство за прилагане на схемата.