„Недоволство” е думата, която описва настроението на овощарите след организираната от Земеделското министерство (МЗм) онлайн среща със сектор „Плодове и зеленчуци” по повод третата извънредна помощ за производителите заради войната в Украйна, която е осигурена с 5% от бюджета на ПРСР.

Какво ни казахте: Разходите растат, а ставките не мърдат

Финансовата помощ за „Растениевъдство” и отделните ставки за производствата може да видите тук. Стана ясно, че плащането няма да е на площ, както при помощта през септември. Ставката за стопанствата се увеличава спрямо техния размер. Например от 450 лв. на стопанство, отглеждащо плодове на площ до 49,9 дка, до 25 000 лв. за стопанство с площ от 500 дка нагоре.

„От министерството казват, че според техни изчисления максимум 60% от производителите на плодове ще могат да получат подпомагане по тази мярка”, заяви пред Агри.БГ Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България.

Тя обясни, че причината е заложеният таван от 15 000 евро, който се достига с натрупване на подпомагането по предходната кризисна мярка, изплатена през септември. „За сектор „Плодове” всички стопанства над 100 дка, получили подпомагането по кризисната мярка за Украйна през септември, ще са достигнали тавана от 15 000 евро и няма да получат нищо по предстоящата мярка”,подчерта браншовият представител.

Живка Гроздева: В този й вид ние не одобряваме предложената помощ  и предложената методика за изчисление на ставките. Тази финансова помощ няма да бъде достъпна за почти половината производители на плодове, така че някакво решение трябва да се търси, и то бързо. 

Освен това тя отбеляза, че тези, които ще бъдат допустими, защото не са достигнали тавана, ще получат символична сума подпомагане за своя труд. От бранша са решени да проведат разговори с ръководството на МЗм, за да се уверят, че не съществуват възможности за премахване на тавана, а и тепърва предстои обществено обсъждане на така предложената мярка.

Имахме предложение в рамките на кризисното подпомагане да бъдат включени и групите и организации на производители, тъй като те досега не бяха подпомогнати под никаква форма. А в тези предприятия разходите са се увеличили – ел. енергия при съхранение на плодове и зеленчуци, цени на материали, опаковки, разходи за труд и осигуровки...

Откакто е направено предложението от наша страна, са изминали няколко месеца. Неприятно изненадани сме, че в предложението на министерството за предстоящото подпомагане групите и организации на производители отново не бяха включени. Кого ще мотивираме с такъв подход да се сдружава? Настояваме това решение да се преразгледа, коментира още Гроздева.

Другата критика на овощарите касае липсата на подпомагане за овощни градини, невстъпили в плододаване, като от асоциацията ще настояват за по-подробна информация относно базата данни, на която е стъпило агроминистерството при разработване на представеното предложение – технологични карти, очакван брой стопанства от отделните сектори, които ще могат да се възползват от помощта. 

Не знам защо се изчакваше едва ли не последния момент, за да се разработи тази мярка. А за нея се знае от половин година. Сега чуваме колко трябва да бързаме. Ние сме поставили въпроса за тези 5% от бюджета по ПРСР преди 5 месеца", възмути се още браншовият представител.

В заключение Гроздева заяви, че секторът очаква бързи отговори на поставените въпроси към екипа на министерството, по-своевременно получаване на поканите за срещи и ако е възможно те да бъдат придружени с материалите, които ще се обсъждат, и като цяло по-добра комуникация, каквато по думите ѝ сега липсва.

„Сформират се работни групи и срещи, касаещи секторите плодове и зеленчуци, за някои от които научаваме от медиите. Не е редно. Ние сме връзката между земеделците и ръководството на МЗм. На последната среща не присъства нито министърът, нито някой зам.- министър, към които бихме могли да поставим въпросите си. Бих определила диалога с това ръководство като труден”, каза за финал Живка Гроздева.