Редица пожари са гасили огнеборците през почивните дни в Югозападна България, докато големите пожари в Странджа още тлееха. От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ съобщават за изпепелени житни блокове, лозя, селскостопански двор със склад за съхранение на продукция и други.

И на вас ли ви отрязаха главите" по подмярка 4.1.2?

На 25 юли, около 15:45 часа към пожарната в Благоевград е подаден сигнал за пламнали сухи треви в землището на село Бучино, Благоевград. Първоначалната площ на пожара е около 300 дка. Вследствие на силния вятър обаче стихията бързо се разпространила.

Пламъците поглъщат три стопански постройки с обща площ 180 кв.м, житен блок от 80 дка, лозя и овощни дръвчета и други.
Пожарът е локализиран на площ от около 600 дка. и окончателно ликвидиран в 21:00 часа, съобщават от пожарната служба. За щастие, няма пострадали хора. Причините тепърва се установяват. 

Отново в Благоевградско, този път в град Кресна, от електрическо табло тръгнал пожар, който обхванал сухите треви наоколо и стигнал до бившия стопански двор в града и хале, ползвано за склад на продукция. От огъня са унищожени 7.5 тона амониева селитра, 100 тона брашно, 100 бали със сено, 2 тона зехтин, маслини и други. И за този пожар причините тепърва се изясняват.

Междувременно, синоптиците предупреждават за сухо и горещо време тази седмица, криещо рискове от пожари. Опасността в полските райони и обработваемите площи е реална, затова се призовават стопаните и механизаторите да бъдат внимателни. По този повод областният управител на Хасково вече издаде нареждане за забрана за обработка на пасища след 11:00 ч. в областта.