Добро и много добро е състоянието на пшеницата в Добричка област. Част от посевите са във втори-трети възел, други все още са на първи, съобщи проф.Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. Наблюденията на учения установяват, че вече се е появила вредната житна дървеница.

Зърнени борси: Какво се задава след празничното затишие?

„Все още не е масово. Добре е земеделските стопани да проверят посевите си дали се е стигнало до прага на икономическа вредност, за да вземат мерки. Обследването трябва да се направи през деня, а не рано сутрин или късно вечер, когато неприятелят се скрива“, съветва проф.Киряков.

Освен това валежите през последните седмици и високата влажност са довели до поява на брашнеста мана. На този етап според специалиста наличието на заболяването не е проблем и не се налага спешно третиране с фунгициди. „Аз винаги казвам къде на шега, къде наистина, че появата на брашнеста мана е показател за благоприятни температури и влажност за развитието на пшеницата“, допълва професорът. 

Като цяло посевите с пшеница в Добричка област се развиват много добре. Растенията са успели да компенсират късната сеитба, която продължи до края на ноември в Добричка област. Един от проблемите в региона, ясно отличил се през март, се оказа засушаването. Все още има землища, в които въпреки последните превалявания пшеницата страда от засушавания.

В по-голямата част от Добричка област, особено в общините Генерал Тошево, Балчик, Каварна, пшениците се развиват много добре, посочи още проф.Киряков. В много малко землища са установени листни въшки, наблюдението на които е задължително.

Общо 1 млн.300 хил. дка са площите с пшеница, ечемик, тритикале в Добруджа.