Близо 10 тона зеле раздаде зеленчукопроизводител от Каварна. „Реших да продам определено количество и останалото да подаря. Така ми дойде отвътре“, сподели за Агри.бг Николай Дянков.

Кои зеленчуци отбелязват пик в добивите си през 2020 г.

Дарителят уточнява, че се е решил на този жест не заради липсата на пазар, а заради желанието да помогне на нуждаещи се.

За да стигне призива му до повече хора, преди няколко дни Николай пуска информация и в социалните мрежи. „Който има желание и нужда от безплатно зеле, може да дойде до полето и да си вземе колкото зеле му е на сърце - ПОДАРЪК!“, пише младият мъж. Той уточнява, че нивата със зеленчука се намира преди село Селце в община Каварна. 

„Много хора се отзоваха и дойдоха на място от полето да си получат зелето. Дори съм обещал на животновъдите когато всички си вземат за ядене, тогава да заповядат и те“, разяснява още Николай. Част от хрупкавия зеленчук е отишъл и за обитатели на социално заведение в Каварна. „Реших да направя добро. И друг път се е случвало!“, лаконичен е още зеленчукопроизводителят.
Николай Дянков е от Каварна. От 10 години се занимава със зеленчукопроизводство.

Върху 60 дка в село Селце отглежда домати, дини и зеле. Производителят отчита, че 2020 г. е била по-трудна от предходните години и причината не е в засушаването, а в редица други фактори.

„Имам с 50% по-слаби добиви в сравнение с 2019 г. Причините са много – и проблемите с помпената станция през лятото, заради които останахме почти месец без вода за поливане, и трудния пазар, и липсата на търсене, особено при доматите“, допълва фермерът.

Трудната реализация на произведената у нас реколта се дължи не само на пандемията от COVID-19, но и на големия внос на зеленчуци у нас, пояснява със съжаление стопанинът.
В края на март Николай ще постави началото на новата реколта от домати като започне да прави разсад. Производителят залага основно на сортове розови домати.