Крис Марион в самото начало не е искала да бъде фермер, когато се премества да живее в Бланчърдвил, щата Уисконсин. Целта била да се засели със семейството си в селска местност и да си намери работа, която да върши на свеж въздух, разказва порталът CNBC Make It.

Как роботите ще повишат ефективността на земеделието в Австралия?

Скоро започва работа в няколко ферми в района. Отдава се на градинарство и в собствения си двор. През 2007 г. създава своя ферма, където съвместява животновъдство (отглежда крави и овце) и селски туризъм, предлагайки на желаещите туристически обиколки и екскурзии из фермата. Оттогава насетне бизнесът й върви нагоре. Това дава на Марион повод да заяви пред журналистите, че за жените сферата на земеделието предлага огромни възможности за самореализация и допълнителен доход.

Съгласно данните на статистическата служба на САЩ, жените в селското стопанство са повече от мъжете. Седмичната средна заплата на дамите възлиза на 1 114 долара, а на мъжете – 963 долара. За разлика от мъжете, които основно започват работа като обикновени наемни работници, жените се стремят да заемат ръководни позиции или стартират собствена ферма.

По думите на Лиза Кивирист, фермер, предприемач и автор на ръководство за жени-фермери, представителките на нежния пол са по-творчески натури, сравнено с мъжете. Те управляват умело агробизнеса си, активно се заемат свободни ниши – например в биоземеделието, което мъжете в САЩ предимно избягват.

Жените оптимизират всеки сантиметър от фермата си, пише Кивирист. Те се отличават с отговорност и внимателност, допълва тя.
Дафни Холтерман, партньор в животновъдната ферма Rosy-Lane Holsteins (която за 30 години от първоначалните 80 крави вече отглежда 950) си спомня, че през младите й години такова понятие като жена-фермер в САЩ не е имало.

Когато бях млада, нямаше жени-фермери. Ако жените се занимаваха със земеделие, наричаха ги фермерски жени, тъй като работеха наравно с мъжете си, казва Холтерман. Тя е щастлива, че фермерският труд на жените най-накрая е получил признание.

Много жени-фермери активно участват в работата на земеделските организации. Каролин Зърн, която управлява семейна ферма със съпруга си в Минесота, е в Съвета на соята на САЩ. Тази организация е ориентирана към подкрепа на американските производители на соя. Зърн също така влиза в съвета на Института за развитие и продажба на земеделски култури. Тя е първият вицепрезидент на American Agri-Women – най-голямата в страната коалиция от фермерски стопанства, оглавявани от жени.

Жените-фермери са едни от първите, които внедряват иновации в земеделието. Те помагат за създаването на нови начини за отглеждане на селскостопанска продукция в града и на село.

Фермата Squareroots, управлявана от Сара Хортън, представлява модулна градска ферма в Бруклин. Тя работи на принципа на аквапониката.

Жените-фермери в САЩ казват, че макар да заработили повече от своите колеги мъже в сектора през 2017 г., земеделието не представлява задължително източник на разкошен живот или пък категорично е печеливш бизнес.

Това не е проста работа, не е само заплата, а начин на живот, казва Кивирист, подчертавайки, че едно от преимуществата на жените-фермери е умението да се обединяват в общини, да споделят тайни в бизнеса и да градят приятелски делови отношения.