Жени от четири селски района в България се обучават, за да могат да стартират микро-предприятия за производството на лавандулови и други билкови продукти. От 2011 година България е на първо място по производство на лавандулово масло в света, давайки годишно по 120 т. и един от най-големите производители и износители на билки с 421 вида билки в България от всички 605 в Европа. Целта е да се даде шанс на уязвимите общности да преодолеят бедността и нищетата, в която живеят днес. Те ще произвеждат билкови продукти, които ще бъдат разпространявани под международния бранд Saksham от компании и търговски вериги, ориентирани към социална отговорност и следващи правилата на почтените бизнес практики. 
 
Днес петък, 10 юли 2015г. Комисарят по земеделието в Европейската комисия Фил Хоган, в качеството си на идеен съмишленик, ще присъства на официалното откриване на пилотната фаза на международния проект Saksham в България с чаена дегустация и селекция от първите билкови продукти в чайната „Чай във фабриката“. 
 
Saksham е проект на Инициатива за социално израстване (ИСИ), който работи в тясно сътрудничество с Университета Пардю и с настоящата инициатива стартира европейската си дейност в България. Пилотната фаза на проекта ще продължи с адаптиране на подхода и структурата, за да се развие и в други страни на Западните Балкани и Европа. 
 
Международният проект Saksham (санскрит – способен, можещ) среща иновации и нови технологии в обучението по предприемачество с познанието и традициите в сферата на производството на лавандулови и други билкови продукти в България. Пресечната точка са малки общности в селските райони на България, които имат желание и потенциал да се развиват. Основни компоненти на проекта са мобилната игрова обучителна платформа и отварянето на местни и международни пазари пред малките предприемачи. 
 
Участници в събитието ще бъдат представители на пилотните общности, с които проектът стартира в България. Ще има предприемачи от родопското с. Долен, ромската махала в с. Малка Брестница, с. Ъглен на поречието на река Вит и с. Средно Градище, община Чирпан.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!