В горещите дни, в които живакът в термометъра показва близо 40 градуса, работата и на открито е рискова за здравето на работниците. Според препоръките на Инспекцията по труда работодателите са тези, които трябва да предприемат конкретни мерки.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки 

„В закритите помещения може да се климатизира и с това да се реши проблема, но на полето трябва да се направи промяна на работното време, за да не са изложени на риск хората. Ние в този сезон прибираме сено и високите температури не са от полза нито на работниците, нито на сеното. То се рони и остават само клечки, а хората хем са нетрудоспособни в тази жега, хем рискуваме някой да получи топлинен удар. Затова работим сутрин до 10 – 10:30 и следобед след 16:30 часа“, обяснява Тодор Христов, който стопанисва ливади в Предбалкана и поне 10 години вече прибира сеното от тях.

Режимът на работа е за целия сезон и дори не го съобразяват с това дали са обявени било жълт, било оранжев или червен код за опасно време, когато касае горещини.

„Не ни пречи да го правим през цялата кампания. То така, по това време са го събирали това сено и дедите ни с вилите и каруците и са успявали, та ние ли с машините няма да успеем да се справим“, коментира Тодор.

Според експертите  при работа на температури над 30 градуса дори и навън не само се увеличава рискът от инфаркти и инсулти, но и намалява работоспособността на работещите и се повишава вероятността от допускане на тежки трудови инциденти. Факт е обаче, че работещите на закрито подават по-често сигнали за нарушения на специалната Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места отколкото хората, които се трудят на открито.