Много добра реколта от пшеница очакват кооператорите от земеделска кооперация „Нива-93“ в силистренското село Проф.Иширково. Стопанската структура обработва 30 000 дка земя, от които 9000 дка с жито.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки 

Официалният старт на жътвената кампания даде президентът Румен Радев. След като присъства на обичая по зажънване на първите снопи, държавният глава подчерта пред механизаторите и присъстващите земеделски стопани: 

„Днес сме в състояние на политическа жега! Нека не забравяме, че България започва оттук. Аз призовавам политиците да мислят не само за договорките между партиите, а да мислят за българската земя, за българите, които хранят всички нас. Никога да не го забравят!“

Първите зажънвания в нивите на кооперацията са показали от 650 до 850 кг зърно от декар, съобщи за Агри.бг председателят на кооперация „Нива – 93“ Велика Славова. Освен високи добиви, ръководителят очаква и високи цени на реколтата. 
„Нашата кооперация покани президента Румен Радев да посети нашия край Добруджа, защото земеделието е приоритетен отрасъл и така трябва да бъде. Но нашата покана има и друга цел“, изтъкна Велика Славова и уточни:  

„Искаме да насочим вниманието на всички към земеделските кооперации. В Силистренска област имаме много запазени кооперативи. Освен че сме добри производители, ние имаме силно развита социална дейност. Вече стана клише, но е истина. Так, където има кооперация, там се запазва животът в селото“.

450 000 дка са площите с пшеница в Силистренска област, прибирането на които вече започна. Президентът Радев разговаря със земеделците на полето и ги поздрави за усилията, които полагат при жътвата. След това държавният глава призова българските политици да бъдат на висотата на земеделците:

„Аз искам добре да покажете ето тези хора! Вижте ги много добре! За тях няма студ, няма жега, има ясни моменти, в които те непременно трябва да си свършат работата. Ако не го направят, оставаме гладни всички! Така е и с българските политици. Сега е моментът те да си свършат работата и да намерят обединение!“, изтъкна Румен Радев. 

Очакванията са до 7-10 дни прибирането на реколтата да приключи край Дунава.