Жътвена кампания 2009 стартира частично в различни региони на страната – Плевенско, Бургаско, Карнобат, Старозагорско, Русенско, Великотърновско. Очаква се масово кампанията по прибирането на ечемика да започне в понеделник, прогнозира за Фермер.БГ Радослав Христов, председател на НАЗ.

Очакванията на производителите за добивите от тазгодишната реколта са между 250 – 280 кг/дка за пшеницата и между 300 – 330 кг/дка за ечемика. И все пак не трябва да се избързва с прогнозите, защото, освен от сушата, много региони в страната са засегнати от градушки през последните седмици, които се оказват пагубни за културите. Най-засегнати са площите в северозападната част на страната – Врачанско, Монтанско и др.

Основният фактор за по-ниските добиви през тази година, в сравнение с миналата, е сушата. За разлика от сухата 2007 г. обаче, когато сушата беше локализирана в някои части на страната, сега тя засяга почти всички райони. Има и някои мяста, където дъждовете са били достатъчни за влагата. Факт е обаче, че около 70% от валежите не са оказали съществено влияние на посевите.

Екипът на Фермер.БГ пожелава на всички земеделци успешна жътвена кампания, високи добиви и високи изкупни цени!

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!