Жътвата в много райони на страната започна, а земеделските производители правят необходимото с бързи темпове да приберат реколтата, за да не се влошава качеството на зърното.

 

В област Силистра няма масово унищожени от дъждовете житни посеви, показва проверка на Областната дирекция по земеделие. Огледите в над 50 000 декара с пшеница и над 7 000 дка с ечемик показват, че повече от 65 на сто от житните посеви са в много добро състояние, съобщава БНР. Вследствие на обилните валежи през май и юни се наблюдава от 3 до 5% вторично заплевяване и полягане на посевите в ниските места. Има и насаждения, унищожени напълно от обилните валежи и градушките, но според експертите те не са много.

 

Зърнопроизводителите в Ловешка област отчитат по-добри добиви от ечемика тази година, въпреки проливните дъждове през последните два месеца. Жътвата в областта закъснява, като до този момент са прибрани малко над 20% от реколтата. С 10% са по-високи добивите от ечемик тази година в ловешко при ожънатите досега площи.

 

Жътвата в област Монтана ще закъснее с поне два седмици заради юнските дъждове. Прогнозата е на експерти от областната дирекция "Земеделие". Напълно унищожени от пороите са 50 дка пшеница, 60 дка ечемик, около 2000 дка слънчоглед и общо 800 дка царевица за зърно и за фураж. Загубена е реколтата от 2% от засетите площи. В равнинната част на региона има полегнали пшеница и ечемик, което ще затрудни прибирането им.

 

Дъждовете забавиха жътвата с десетина дни и в Хасковско. Засега са ожънати само 7 хиляди от засетите с ечемик 64 хиляди декара. Жътвата на пшеница не е започнала. От Областната дирекция "Земеделие" в Хасково съобщиха, че реколтата е в добро състояние, но ако кампанията не започне, има опасност от болести по зърното.

 

Близо 40 на сто от засетите с ечемик площи в Ямболско са пожънати през последните дни. Средният добив е висок, качеството на зърното също е добро. Над 420 кг е средният добив от декар, отчитат от Областната дирекция Земеделие в Ямбол. С ечемик са пожънати над 65 000 от общо засети 151 000 декара.

 

Въпреки че още не са готови лабораторните анализи, според зърнопроизводителите ечемикът е с високи качествени показатели. След няколко седмично отлагане започна и прибирането на рапицата. С маслодайна рапица в областта са засети близо 142 000 декара, като до момента са реколтирани около 2 500 декара, като средният добив е 235 кг/дка. През тези седмица се очаква да започне и масовата жътва на пшеницата.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!