30,19 процента от общата посевна площ са ожънатите площи пшеница средно за страната. Най-висок е процентът на ожънатите площи в региона на Силистра – 70%, а в районите на Русе, Разград, Добрич, Варна, Бургас и Велико Търново процентът варира между 42 и 50 към 13 юли, сочат данни на Главна дирекция "Земеделие" към Министерство на земеделието и храните (МЗХ). 

Падналите обилни валежи през последните десет дни на месец юни и началото на юли удължиха и забавиха периода на жътвата, уточняват от дирекция "Растениевъдство и животновъдство", като за сравнение се посочва, че до същия период на миналата година са били ожънати около 57% от пшеницата в страната.

Повсеместните валежи, придружени със силни ветрове и градушки в периода на узряването и прибирането на пшеницата, причиниха поява, развитие и разпространение на чернилка по житните култури в почти всички зърнопроизводителни региони на страната, информират от Националната служба за растителна защита.

Установеното нападение от чернилка и други сапрофитни чернилни гъби на неожънатите площи е от 2% (в региона на Добрич), 45-50% (в регионите на Плевен, Ловеч, Русе и Перник) до 80-100% (в регионите на Шумен, Търговище и  Разград).  Степента на нападение е от слаба в регионите на В. Търново, Видин, Ст. Загора и Хасково до средна за регионите на Враца и  Монтана.

На много места в страната има и полягане на посевите, е посочено в информация от наблюдения, проведени от Националната служба по растителна защита. Полягане на растенията се наблюдава на отделни посеви с пшеница в регионите на Добрич, Перник, Ямбол и Кюстендил. На 20-30% от неожънатите площи в този регион се наблюдава и оронване на зърната.

Също според НСРЗ има поражения на площите и в следствие на паднали градушки в Плевенско, както и в районите на Бургас и Ямбол, като те са върху отделни площи и с малък процент на поражение.

От службата препоръчват след прибиране на реколтата по възможност семената да се просушат и да се съхраняват при сухи условия, както и да се осигури добро проветряване на складовите помещения.
Техонлогията за сушене на зърното обаче, е скъпа, и изисква извънредни разходи от страна на земеделците.

снимка:
rikii