Жътвата на ечемика и пшеницата тази година ще започне по-рано. На 8 юни по традиция правим ритуал за жънене. Ако не завали до тогава дъжд, жътвата може да започне и по-рано, каза Петко Николов за Фермер.БГ.
 
Той е председател на земеделска кооперация в хасковското село Странско, обработваща общо 8 700 дка. Сеят пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, бамя.  
 
„Есенните посеви при нас бяха много добре до март. Зимата беше топла. Имаше вегетация. Макар че нямаше сняг, имахме достатъчно влага. Но след това продължи голямо засушаване. Доста братя отпаднаха“, жалва се Николов. 
 
Обстановката обаче се съживява, след като на 9 и 10 април паднали около 45 л дъжд на квадратен метър.
 
„Сега обаче отново се чувства голямо засушаване. На Гергьовден паднаха 6 л дъжд, който няма стопанско значение. Все пак за момента житата са в много добро състояние, това се отнася за пшеница, ечемик и рапица,“ обяснява производителят.
 
Засушаването оказва влияние и върху слънчогледа.
 
„Слънчогледът поникна неравномерно понеже влагата беше много шарена. Една част поникна заради зимната влага, а друга – след дъжда в началото на април. Така че бройките растения ги има, но засушаването се чувства и при тях“, коментира Николов. 
 
снимка: pixabay
 
Кооперацията в Хасковско няма проблем с пчеларите и тяхното уведомяване. 
 
„Когато пръскаме рапицата, го правим през нощта между 20:00 ч. и полунощ. Използваме препарати, които са по-безопасни, макар и по-скъпи, но аз уважавам труда на пчелите и пчеларите. С почвени хербициди пръскаме и през деня, но това не е проблем. Има възможност да се опазят и пчелите, и реколтата“, убеден е председателят.
 
Производителите в района нямат поражения от падналите градушки, защото имат противоградна площадка.
 
„Преди да я изградят още по тоталитарно време, винаги около 24 май минаваше градушка. Сега обаче навреме разбиват облаците и нямаме поражения върху земеделските култури“, радва се председателят на местната кооперация.
 
Има нужда от Закон за градушките, но въпросът е как правилно ще се разпредели таксата между всички заинтересовани, смята фермерът.
 
„Ще плащаме колкото трябва, защото пораженията от градушката са много по-големи. Друг е въпросът защо само земеделските производители ще плащат, като се опазва не само земеделската продукция, а и населените места“, пита Николов. 
 
Кооперацията в Странско редовно застрахова своите култури.
 
„Ние нямаме проблем със застрахователите и всяка година застраховаме. Страшна е не само градушката, но и проливните дъждове, придружени със силен вятър. Особено големи поражения могат да се получат при слънчогледа“, обяснява стопанинът с дългогодишен опит.