317 000 декара във Видинска област са засети със слънчоглед, информират от Областна дирекция „Земеделие”. Над 50% от площите със слънчоглед са вече реколтирани – зърното е прибрано от почти 160 000 дка. По думите на експерти през тази година жътвата на маслодаен слънчоглед е започнала по-късно в сравнение с минали години.

 

В областта след продължителна суша е имало сериозни валежи, които са забавили жътвената кампания. Според стопаните, обаче, падналите дъждове може да доведат до увеличаване на добива. Засега средният добив от слънчоглед за областта е 186 кг/дка. В някои райони като в Грамада добивът е около 200 кг/дка, в община Димово – 210 кг/дка, в Ружинци – 200 кг/дка. Земеделските производители от общините Белоградчик, Брегово, Кула към момента прибират по 150-170 кг/дка.

 

Според експерти от ОД „Земеделие” с такива добиви може би земеделските производители няма да успеят да покрият всички разходи, които са направили за производството на зърното. Заради по-високата влажност на зърното, все още не е започнало прибирането на царевицата във Видинско. 209 000 дка са засетите площи с царевица, като засега са реколтирани само 7% от тях – 15 800 дка.

 

След около 2 седмици се очаква да започне масовото прибиране на царевица. Прогнозите са за средни добиви от около 450 кг/дка.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!