Жътвата на ечемик в ПКК „Росица” – Поликраище е стартирала преди три-четири дни. 450 килограма от декар очаква да получи Марин Богомилов, председател на кооперацията в селото. Според него зърното тази година е много добро. До края на тази седмица стопанинът смята, че ще успее да ожъне 1700-те декара с културата. Миналата година добивите са били 420 кг/дка. Той очаква и по-добра цена за ечемика тази година от 30 стотинки за килограм. През 2010 година тя бе между 16-18 стотинки.

След ечемика започва да се жъне и пшеницата, най-вероятно към началото на юли. Тя ще съвпадне с жътвата на рапицата, смята земеделският производител от Поликраище. Пшеницата също е в добро състояние, а той очаква 400 килограма от декар. Смята, че стартовата цена ще е 32 стотинки за килограм. „Лошо е, че при всяко преваляване пада относителното тегло на зърното, а с това и качеството, а се очакват валежи”, коментира още Богомилов и казва, че вече го търсят купувачи за зърното.
Освен в Поликраище жътвата на ечемика започнаха и някои стопани от Павликенско.

Жътва на ечемика вчера започнаха и в кооперацията в свищовското село Царевец ППОК „Изгрев” с председател Ганчо Ламбев. Днес за първа жътва се гласи и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов. След замерването на влагата той изкарва техниката край Раднево на масива при с. Ковач и до село Трънково.  Радослав Христов коментира още, че на места в Южна България, където стопаните не са пръскали с Фунгицит ще се наблюдават известни загуби. От ечемика зърнопроизводителят прогнозира среден добив от около 350-360 кг/дка. Той предположи, че сега по време на кампания изкупните цени може би ще започнат от по-ниски стойности, но като цяло зърното е с тенденция да струва все по-скъпо заради световните процеси - продоволствена криза и глад, изменение на климата и природни бедствия и т.н.