Жътвената кампания на ечемик в Южна България беше открита с възстановка на ритуала Зажънване в полетата на фирма Пеликан Агро  в село Търнава, община Тунджа. С традиционна церемония бяха зажънати първите снопи с тазгодишната реколта от ечемик в присъствието на земеделски производители, кметове на населени места и представители на министерство на земеделието.
 
Стопанството отглежда 14 хиляди дка със зърнени култури, основно ечемик, пшеница, рапица, царевица, слънчоглед и кориандър.
 
 
Очакванията тази година са за по- високи добиви, въпреки трудностите при сеитбата и при целия процес на отглеждането, сподели пред Фермер.БГ собственичката на фирмата Таня Тодорова. Прогнозите на земеделците са за средни добиви от около 600кг/дка от всички ечемици – западни и български сортове. 
 
Тази година себестойността за производството на ечемик ще бъде по- висока - около 90 лв/дка. Предвид опита от миналата година със заболяванията, които имахме, то тази  се застраховахме, и при пшеницата и ечемика, като извършихме две обработки с  фунгициди, обясни управителят на стопанството Росен Динев.
 
Предвижда се след 15- 20 дни да започне и жътвата на пшеница в региона.  
 
Пролетните култури се развиват много добре, въпреки трудната сеитба и лошите метеорологични условия, добави Росен Динев.
 
 
По време на церемонията по зажънване зърнопроизводителите пожелаха на своите колеги много късмет и високи добиви - дори повече от това, което те очакват.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!