Трудна е жътвата на ечемика, тъй като посевите са полегнали почти на 100%, заяви Йордан Спасов, председател на земеделска кооперация във Велики Преслав, цитиран от радио „Фокус“. От първите ожънати площи, средният добив е около 300 кг/дка при двойно направени разходи за производство, посочи той.

 

Преди около седмица са били изкарани комбайните на полето, но в първите два дни дъждовете са прекъснали жътвата. Трудно ще бъде и прибирането на пшеницата. Вследствие на обилните валежи има много плевели. Прогнозата за валежи през юли също притеснява фермерите.

 

Заради очакваните дъждове ритмично през 3-4 дни в първата половина на месеца, не се знае дали ще има междинни дни, в които ще може да се жъне, посочи Йордан Спасов. По думите му, при пшеницата при настоящите условия, ще бъде добре, ако се получат добиви от 400 кг/дка.

 

„Това, което получаваме от ечемика и очакваме от пшеницата, означава страхотни загуби за производителите”, заяви Йордан Спасов. Той посочи, че и пролетниците не са в много добро състояние.

 

„Няма култура, която да расте и да се развива добре само при вода”, каза Йордан Спасов. Той допълни, че от 28 май до края на юни в района са паднали 320 литра на кв. м. дъжд, което е норма почти за цяла година.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!