Времето над страната ще се задържи слънчево и горещо с повишена опасност от пожари, стана ясно от прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Агропрогноза: Август започва със захлаждане, опасност от мани и гниене

Жълт код за опасно високи температури между 33 и 38 градуса е обявен днес за цялата страна с изключение на Черноморието и област Смолян. За Благоевградско е в сила по-високата степен на риск. Там кодът е оранжев. Вятърът временно ще стихне.

Утре районите с жълт код намаляват. От тях отпадат области от Централна и Източна България - Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Габрово, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. Ще остане в сила обаче оранжевият код за област Благоевград.

Опасността от пожари тази седмица ще бъде най-висока именно във вторник, 13 август, като особено застрашени са земеделските площи и селскостопанските обекти в Дунавската равнина.

Особено внимателни трябва да бъдат стопаните по време на жътвата, както и при извършване на всякакъв вид ремонтни дейности на открито.

В четвъртък, 15 август, ще започне промяна на времето, показват данни на Gismeteo. През страната ще премине влажен атмосферен фронт с възможност за интензивни валежи, които на места ще бъдат придружени от гръмотевични бури и условия за образуване на градушки.

Температурите в Северна България ще се понижават, като най-хладно ще бъде в събота. На юг от Стара планина времето ще остане типично лятно с максимални температури около и над 30 градуса.