Отсъствието на ефективна напоителна система е проблем, който вълнува фермерите в цял свят. Откриваме опит за неговото решение в Италия във фермата на Микеле Д`Алесандро, който отглежда костилкови плодове и лозя, пише FreshPlaza.

Ученици създадоха интелигентна зеленчукова градина със сензори

За да реши проблема с източника на вода и да избегне многократното дупчене на земята с надежда да се открият водни запаси, той се свързва с компания, специализирана в търсенето на подпочвена вода. Специфичното в случая е, че тя използва иновативна въздушна система от дронове.

Когато валежите са оскъдни или въобще липсват, както през последните няколко месеца, кладенците са единственото решение, което ми позволява да напоявам нивите. Проблемът е, че водата, която получавам, не е достатъчна и има висока концентрация на сол, особено тази от най-богатия кладенец, който е дълбок 411 м, споделя Д`Алесандро.

Той е правил сондажи много пъти и това му е коствало много пари. Затова решава да се свърже с компания, която по модерен начин да открие къде са подземните води на дълбочина около 130 м и повече.

Проблемът на този фермер е един от многото, на които търсим решение. Засега сме открили точното място, на което трябва да се копае. Успехът на този тип операции е не само да се открие вода, но и да се спестят допълнителни разходи на клиента за бъдещи сондажи, казва представител на компанията.

Технологията използва електромагнитни вълни и високотехнологично оборудване, с които може да се идентифицира наличието на вода на дълбочина до 250 м.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Градски, вертикални и автоматизирани - Forbes описа фермите на бъдещето

Български суперкомпютър ще се ползва и за умно земеделие

Иновации в действие: Млади земеделци получиха дрон-пръскачка