Земеделските производители започват да се връщат към семената за посев, селектирани в България. Това е мнението на проф. Иван Киряков, завеждащ секция „Селекция на зърнено-житните и бобовите култури” в Добруджанския земеделски институт (ДЗИ).
 
 
„Имаше доста стабилен отлив към вносните сортове, но земеделците започнаха да се връщат към нашата селекция. Много се търсят сортовете на института Енола, Косара и Калина. Просто стопаните видяха, че са добри”, посочи проф. Киряков, цитиран от dariknews.bg.
 
Той припомни, че селекцията на сортовете е правена специално за условията в България и са подбрани според метеорологичните условия, за разлика от чуждите. 
„През април тази година се появи кафява ръжда. Нашите сортове се оказаха много по-устойчиви на ръждите и маната, отколкото чуждите селекции”, даде пример професорът. Той съветва земеделците да сеят поне един сорт българска селекция, за да им се гарантира стабилност.
 
Агротехническите срокове за сеитба на есенниците стартират около 10 септември, в зависимост от района. За Добруджа оптималните срокове са  25 септември - до 25 октомври.