Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас, заявява в интервю за Агенция Фокус, че жътвената кампания навсякъде в Бургас е започнала и добивът от ечемик е между 350 и 380 килограма от дка.

 

В момента в региона приключва зътвата на ечемик и започва масовото прибиране на рапицата и пшеницата. Николай Киров посочва : "Дъждовете повлияха, където имаше прекомерно много. Имаше удавени посеви, но от друга страна пък и помогнаха за по-доброто изхранване на растенията. Надяваме се засега времето да е добро, за да може да се прибере реколтата, каквато е такава. Сега дават някакви превалявания в неделя и понеделник, но за нашия регион са сравнително малки като количество - от 2 л. до 5 л., които ще забавят с един ден жътвата. Надявам се да няма бури, за да няма и поражения."

 

За жалост не стои така въпросът в област Карнобат, където има драстично намаляване на реколтата заради градушките в рамките на 20 до 30%. Очаква се жътвената кампания в бургаския регион да завърши около 15-ти до 20-ти юли.

 

"Ясно е, че цената в сравнение с миналата година е с 10 -15 % по-ниска на пшеницата. Това ще окаже негативно влияние върху ценовия приход на нашите земеделци, защото разходите, които направихме в тази тежка година с много дъждове, са значително повече. Това ще намали драстично печалбата и тя ще е почти нулева. Ако миналата година се търгуваше от порядъка на 0,29 ст.-0,30 ст. на килограм зърно, сега цената е около 0,26 ст. – 0,27 ст. Причината за цената е съвкупна. Едната е, че икономическата криза е обхванала както европейските, така и световните пазари. Втората е, прекомерно големите запаси от зърно от предходни години на световните борси. Тези фактори определят и цената. Ако някъде се получи катаклизъм като бури или нещо друго, цената веднага ще рефлектира", заяви г-н Киров.