Земеделци се събраха днес пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в знак на протест относно забавянето на субсидиите и ограничаващата заповед на служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков, във връзка с мярка 10 „Агроекология и климат“ и 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020). 
 
 
На 8 март животновъдите изпратиха декларация относно двете мерки, като в нея те предложиха решение и дадоха вариант, чрез който приемът да бъде отворен.
 
 
В понеделник браншовците от Обединени български животновъди бяха на работна среща с изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Живко Живков и с експерти от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). По думите им обаче споразумение не е могло да се постигне, което доведе до по-голямо напрежение в сектора и се превърна в поредната причина за днешния протест.
 
Сдружението Български животновъди София поставиха ясно позицията си преди минути затова, а именно, че ще продължат с ефективните мерки и ако не постигнат резултат, утре започват блокада на важни пътни артерии. 
 
Земеделците настояват отмяна на заповедта за мярка 10 и 11, изплащане на субсидии и уволнение на хората, работещи по схемите, до 24 часа.
 
В знак на протест те изсипахаживотински тор, а след това и кошер.
 
 
До преди малко служебният министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков бе на министерски съвет. От Министерството слязоха да предложат на събралите се земеделци, провеждане на работна група, но те взаимно отказаха, като мотивите им бяха, че настояват всички да се качат при министъра. Земеделците са категорични, че ако до 2 часа не се отмени заповедта, ще блокират магистрала Люлин.
 
 
След като министър Бозуков се върна от министерски съвет, изпрати своя медиен съветник Маргарита Михайлов да уведоми животновъдите, че 5-ма души могат да се качат при него за провеждане на среща. Реакцията на фермерите беше категорична и настояха той да слезе долу, заедно с проф. Огнян Герджиков. 
 
Председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов каза:
 
„Нека да покажем всички единно, че този казус в българското земеделие не може да продължава. Нека всички, които се бутат в момента да управляват да знаят, че ако не се съобразяват с работещите хора в земеделието, ще си блъскат главите. Няма да се отвърна от това нещо и от думите си. България е единствената страна, където има проточване на средства. Защо? До кога?“.
 
 
Събралите се фермерите заплашиха, че ако министър Бозуков не слезе до 10 минути, ще обградят цялото министерство и няма да дават на никого да влиза или излиза.
 
Преди секунди събралите се фермери заявиха, че ще влязат заедно в МЗХ и запалиха хвърления на земята кошер.
 
 
Биопроизводителите също подкрепиха протеста. Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българска Асоциация Биопродукти (БАБ) изказа и своята позиция.
 
"Докога на 1 март ще ни изненадват с нови слоеве? Колко години всички изменения идват внезапно края през края на февруари или в началото на март, след като вече сме започнали да чертаем? Не е ясно и колко години още ще ни тормозят с тези тайни теренни проверки? Не знам и дали има ли друга държава в ЕС, където да се ходи тайно, да се правят проверки и да пишат протоколи, а земеделците да разбират другата година".
 
Пчелари също бяха на протеста и гласно заявиха мнението си и изразиха подкрепа към животновъдите. 
 
"И ние сме притиснати. В момента от нас искат да регистрираме майките на кошерите си с марки. Срам и позор! Протестираме както за субсидиите, така и затова, че всяка година се разрешава използването на неоникотиноидите чрез дерогация. Показваме възмущение и към БАБХ", заявиха пчелари.
 
 
 

12:46 ч.

Десетте минути, които земеделците поставиха на министъра да влезе, изтекоха. В момента събралите се фермери блъскат по вратата на министерството и се опитват да влязат вътре. От агроведомството обясниха, че министър Бозуков няма да слезе да говори с животновъдите.

 

 

12:56 ч.

Земеделците са решени да блокират бул. "Христо Ботев". В момента всички се събират на улицата.

 

 

13:00 ч. 

Фермерите блокираха бул. "Ал.Стамболийски".

 

 

13:04 ч.

Земеделците тръгнаха по бул. "Ал. Стамболийски" към площад  "Св. Неделя" между колите и скандират "мафия".

 

13:13 ч.

Протестиращите се отправят към президентството, тъй като министър Бозуков отказа да излезе. В момента се блокира кръстовището на площад  "Св. Неделя" и след това отиват към президентството. За момента центъра на София е блокиран. Все пак полицията успява да регулира движението успешно.
 
 
 
 
 
13:22 ч.
 
Земеделците стигнаха президентството. Пред сградата има около 20 полицаи, които са обособили зона за сигурност. За момента протестът е сдържан. Фермерите продължават да скандират "мафия" и да освиркват. 
 
 
 
 
13:29 ч.
Бойко Синапов излезе и каза: "Очакваме и искаме президнта Румен Радевв да слезе и да даде обяснение за министрите, които се гаврят с хората".
 
 
Пред президентството вече има и жандармедия.
 
 
13:47 ч.
 
Трима души се опитаха да вляза в президентството, но от жандармерията им обясниха, че от президентството ще изпратят експерт, с ресор Земеделие, който да чуе исканията им. 
 
14:08 ч.
 
При протестиращите слезе главен експерт, който обясни, че президента в момента го няма. По думите му е възможно 3-ма души, представителите на организации, да се качат, за да разговарят с главния секретар на президентството. В момента земеделците обмислят дали да проведат срещата.
 
14:20 ч.
 
Протестиращите тотално отказват да влязат на среща в президенството. Събралите се фермери коментираха за Фермер.БГ, че ако никой не слезе и от президентството, се връщат пред МЗХ, но този път ще бъде грозно. Земеделците разказа, че съветникът на министър Бозуков по въпросите за животновъдството Бисер Чилингиров също се е появил на протеста пред аграрното ведомството и просто вдигнал рамене, а след това се прибрал.
 
 
Очаквайте подробен видео материал по-късно във Фермер.БГ!