Всеки месец след едната проверка, веднага идва друга, оплакват се зърнопроизводители от Врачанско. Стопаните се чувстват притиснати, но и обидени, защото така или иначе водят стриктен контрол над стопанството си и то от години. 

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

„Ние, които произвеждаме зърно тук се познаваме и знаем, че сме изрядни и читави хора. На всяко първо число даваме перфектни данни като земеделски производители и всичко, свързано с данъчните – толкова фактури, толкова зърно, толкова има в силозите. Аз имам в момента 2600 тона зърно. Сега как на мен държавата ще ми преведе пари за това зърно?! Аз трябва да продавам! Преди 1 месец ми е направена цялостна проба на зърно, на царевица, на слънчоглед, на всичко! С коректните фирми, с които работим, всичко се знае напред във времето. Имаме търговия с Гърция.

Това ни е начинът на съществуване – високи цени. Ние всяка година работим по този начин. До този момент, че и до новата реколта си имаме зърно. Аз си имам зърнобаза. А,за да ожъна след 3 месеца, трябва да освободя място за новата реколта. От 20 години се занимавам със зърнопроизводство. Държал съм зърното март, април, май, дори и до нова реколта, за да ми стане цената по-висока, да изглеждам по-добре на пазара и да мога да си позволя повече неща, от този, който е продал септември, октомври, ноември. Това ни е политиката“, обяснява Цветан Ангелов, който обработва 13 000 декара земя във Врачанско.

Десет дни след поредната проверка, той вече чака нова. В неговото положение се оказват и други негови колеги от бранша в региона.

„Пращат ми НАП с полиция да ми проверяват складовете за зърно, при положение, че аз като съвестен производител всеки месец давам справка колко е количеството на зърното при нас. Зърното не е при производителя. При търговеца е и той даже лятото го е купувал на 30 стотинки, но и те имат разходи по съхранението. В момента всичкото зърно е при търговците. Една много малка част остава при нас и то при тия, които са вече горе-долу стабилни в бранша“, коментира Румяна Ангелова, председател на Врачанския съюз на зърнопроизводителите и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

И според двамата усилията на държавата би трябвало да се насочат не към непрекъснатите инспекции, а в друга посока – подкрепа на целия сектор „Селско стопанство“ в региона тъй като той е един от оцелелите отрасли на българската икономика в този регион, който може да дава препитание поне на част от местните хора.