Неравните терени и наклоните не са препятствие пред пръскачките Berthoud, за да извършат те прецизно работата си. В това се убедиха земеделските производители след полеви тест на самоходния модел Berthoud Raptor и прикачния модел Berthoud Tracker, в рамките на първото издание на „Международни дни на полето“ (DLG Field Days), чийто официален технически партньор бе водещата българска компания в областта на технологиите за прецизно земеделие – НИК. Събитието се проведе в Пловдив и в рамките на три дни събра фермери от цялата страна за ексклузивни презентации, демонстрации на машини и семинари. 
 
 
„На нашия щанд на първо място искам да обърна внимание на нашите машини, основният ни бранд Berthoud, който за моя радост и смятам напълно заслужено – последните няколко години се превърна в наистина предпочитана марка за пръскачки в България. 
 
 
Неизменно сме в топ 3, по отношение на продажбите. Имаме един самоходен модел и една прикачна машина, която във всеки един ден от дните може да бъде видяна от нашите клиенти на живо, на демо полето – на няколко метра, което в крайна сметка не се случва всеки ден – чисто нова машина в демонстрационни условия на един доста тежък терен. Така те могат да преценят сами до колко е коректно и прецизно е поведението на щангата, изпръскването и разбира се, да зададат своите въпроси. Специално за изложението пристигат колеги и от завода производител във Франция и в рамките на събитието нашите клиенти, с реален интерес, могат да получат много специални и добри условия за поръчки, входирани по времето на агрошоуто“, каза Тодор Шишков, търговски директор на НИК.
 
Самоходната пръскачка Berthoud Raptor доказа своята устойчивост и възможности пред очите на редица фермери и партньори. Дори и при тежки условия, машината осигурява безкомпромисен комфорт на работа и ефективност на пръскането. Машината, която посетителите на DLG видяха е с обем на резервоара 4200 литра, щанги с дължина 30 метра, двигател DEUTZ 245 к.с. и усилена хидравлична система BOSCH REXROTH. Колеята на машината е 2.80 м, а просветът се регулира хидравлично от 1.25 см до 1.80 см, което и дава възможност за работа и в полета с по-напреднал стадий на растеж на културите. 
 
 
От друга страна прикачната пръскачка Berthoud Tracker е един от най-разпространените у нас прикачни модели на марката. С обем на резервоара от 3200 литра и дължина на щангите 24 метра с емблематичното за Berthoud окачване Axiale, което дава изключителна стабилност и елиминира вибрациите от колелата към резервоара и щангата. Прикачният модел, който видяха гостите е с механично променлива колея от 1.55 метра до 2.10 метра.   
 
В рамките на изданието „Международни дни на полето“ клиентите на компанията имаха възможността да се запознаят с актуалните за сезона решения за жътва и проследяване на машините, както и мониторинг на посевите чрез сателитно заснемане и платформата GeoSCAN. Близостта с жътвата бе повод и на много продуктивни срещи с клиенти, споделят от НИК.  
 
„Често с нашите клиенти си говорим за прецизността в почвообработващите операции, в сеитбата и понякога пренебрегваме възможностите за прецизна жътва. Именно затова сега сме се фокусирали точно в това и на първо място сме подготвили някои специални предложения за оборудване на различните, независимо от марка и година на производство, комбайни. От друга страна имаме специални комплекти за прехвърляне на вече съществуващо оборудване от трактор на комбайн. Не на последно място искам да обърна внимание на един продукт, който привлича все по-сериозен интерес във фермерите, това е Yield Monitoring – възможността за картиране на добива и идентифицирането на силни и слаби зони в едно поле, които пък могат да бъдат един начален момент за дискусия какво може да се направи и подобри“, добави Шишков.
 
Когато говорим за модерни решения няма как да пропуснем прецизните навигации и управления на Trimble. По време на DLG Field Days земеделците успяха да видят цялата гама на американската компания, лидер на пазара за иновативни GPS решения. На щанда на НИК присъстваше и най-новия дисплей Trimble GFX-750, който се оказва най-търсеният дисплей през тазгодишната пролетна кампания. 
 
 
Обръщайки поглед към рентабилността на едно стопанство и опазването на почвата фермерите е добре да знаят, че след жътва е един от най-подходящите моменти за вземане на почвени проби. Така след анализът и препоръките от агрономите на НИК фермерите ще знаят какво е препоръчително да се внесе в почвата  чрез предсеитбено торене, като по този начин положат основата за един по-висок добив за следващата жътва. 
 
„В тази връзка третата основна категория продукти и фокус поставяме върху услугите на НИК Агро Сървиз и услугите на AgroBalance – 4-годишният абонаментен план за почвено пробовземане и създаване на препоръки за хранене, чрез които нашите земеделци могат да получат по-детайлна информация за своята почвена запасеност на микро- и макроелементи и разбира се, да вземат решения за оптимално торене и хранене на своите посеви. Една от основните цели е и по възможност да оптимизираме разходите, които имаме за производство на нашата продукция, а от друга страна да увеличим добивите, до колкото това е възможно“, обясни търговският директор на НИК.
 
На Полевите дни в Пловдив от НИК анонсираха и специалните си предложения за предстоящата жътвена кампания, както и напомниха, че времето за взимане на почвени проби понякога е доста кратко, но благодарение на големия си дневен капацитет те могат да отговорят на нуждите на фермерите. 
 
„Тук е и най-точният момент да договорим бъдещите площи за пробовземане с нашите клиенти, тъй като непосредствено след жътвената кампания, ние трябва да започнем работа особено за полета, които са предвидени, например с рапица, където времевият хоризонт е много кратък, а ние бихме желали да използваме услугата в съответния срок и препоръките да дойдат точно тогава, когато са необходими на нашите клиенти“, категоричен е Шишков.
 
 
Повече информация за технологиите на Trimble, както и услугите AgroBalance и за пръскачките Berthoud, може да получите от НИК на телефон 02/97 44 333 и на www.nik.bg