Някои стопани се опитват да влязат с техника в блоковете, за да започнат пролетната сеитба, но все още не може, съобщи Николай Киров – шеф на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас. Работата в полето е блокирана, а нивите са като блата, жалват се фермерите в областта.  

Стопаните са притеснени, защото в момента не могат нито да торят есенниците, нито да подготвят почвата и засяват пролетниците, обясни Димитър Костов от Регионалния съюз на земеделските кооперации пред в-к Фактор Бургас.  Той е бил на оглед в землищата на Равнец и Лозово. Оттам са се оплакали, че друга година още в началото на  март вече половината от слънчогледа е била засята. Тази година обаче дори едно слънчогледово семе още не е хвърлено в земята. Освен това от лозята не са изнесени пръчките от резитбата, другаде има и неизрязани масиви.

Поне една седмица трябва да не вали и температурата да е над 7 - 8 градуса, за да поизсъхне почвата и да се възстанови селскостопанската работа. Тогава спешно трябва да се наторят есенниците, за да се спаси част от реколтата. И след това да се започне пролетната сеитба.

За пропадналите площи е предвидена  държавна помощ, чието действие е от 2007 г. и приключва до 31 октомври 2010 г. За да се отпусне помощта обаче, е необходимо да се съставят констативни протоколи от специална комисия, а преди това фермерите с удавени ниви трябва да подадат молби в Областна служба “Земеделие и гори”.

Пропадналите ниви ще се изследват по време на вегетация, за да се установи точното състояние на посевите. Това трябва да стане не по-късно от края на август.