Видеоклип с поредица от кадри, в които украински земеделци влачат с тракторите си руски танкове, публикува Свободна Европа.

Война и земеделие 

Пролетната кампания в Украйна започва в безпрецедентни условия на война. Фермерите работят със заплаха за живота си и при сериозна липса на горива, препарати и семена. От земеделското министерство се обърнаха за помощ към Европейския парламент и към големи химически компании с молба да предоставят на украинските фермери препарати за растителна защита на производствена цена.

Въпреки трудностите земеделците намират сили дори за шега. Във видеото, в което тракторите „разчистват” от верижните бойни машини на руснаците, фермер казва: "Взех този за нашите военни и сега ще отида да взема още". Свидетел на друга подобна акция пък с настроение коментира, докато снима с телефона си: „Това е голяма работа! Откраднаха руски танк." Чуват се и възгласи на жени: „Добра работа, момчета!”

Всъщност става дума за повредени, изоставени танкове или такива, на които им е свършило горивото, се уточнява в статията.

Не веднъж сме виждали как във всякакви трудни ситуации – снеговалежи, пожари, наводнения.., селскостопанската техника влиза в действие, а фермерите се притичват на помощ в дейности извън земеделската им работа. Не бяхме виждали обаче как трактор влачи танк. Явно за фермерите няма невъзможни неща. Целият видеоклип може да видите тук.