Обилният и тежък сняг създаде сериозни проблеми във Враца и се наложи в разчистването му и възстановяването на нормалното движение да се включат и земеделци с тежка техника.

На Северозапад: Снегът връща водата в реките и язовирите

„Помолихме ги за съдействие, защото ситуацията беше и остава изключително сериозна. Тежкият мокър сняг изпочупи клони на дървета и те затвориха много пътни отсечки. Нашите машини работят от 17:00 часа вчера, но усещахме, че няма да се справим само със собствени сили“, обясни управителят на местното комунално дружество Борислав Димитров.

На поканата незабавно се отзовали шестима местни арендатори, които предоставили хора и техника. Така за няколко часа и въпреки неспиращия валеж, основните пътища в града са вече проходими. Предстои почистването и на второстепенните отсечки.

„Благодарен съм на земеделците за тяхната отзивчивост, защото опитвахме да се справим със собствени сили близо 12 часа и не успявахме, а нашите хора от дружеството не знам как биха издържали на това напрежение, ако арендаторите не се бяха включили да ни помагат“, коментира Димитров.

Помощта на арендаторите от региона обикновено се търси и заради малките населени места в общината. Улиците и пътищата в селата обикновено се чистят със земеделска техника на местните стопани.