Български фермери от Петрич, Благоевград и Кресна предупреждават за стачни действия по границата с Гърция, ако не бъдат взети спешни мерки от страна на държавата срещу завишения внос на плодове и зеленчуци с ниско качество и дъмпингови цени от южната ни съседка.

 

Източник на Фермер.БГ разказва, че в момента се извършва изключително засилен внос на плодове и зеленчуци от стоковите тържища в Серес. Тези продукти са с занижено качество, дори голяма част от тях са били пред разваляне и се извозват в хладилни камиони към българската граница. 

 

Фермерите протестират не само срещу занижените цени, на които се продават тези стоки, но също така и срещу работата на БАБХ. Те призовават за спешни мерки както към БАБХ, така и към МЗХ и отговорните държавни администрации. Тези лоши практики на внос повлияват не само върху цените и предизвикват колапс на пазара, но според тях са и изключително опасни за здравето на хората, които ги консумират, т.к. масово заведения и хотели се сдобиват с по-евтина земеделска продукция.