Пред нас стои един сериозен въпрос – кога ще тръгне Кампания 2023? Това заявиха стопани от Североизточна България по време на среща, организирана от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите с представители на Министерството на земеделието, фирми за семена, торове и продукти за растителна защита, застрахователи.

След публикуване на Наредба №3 за директните плащания в „Държавен вестник“ (бр.23), сега фермерите се интересуват кога ще са готови следващите нормативни документи, за да пристъпят към очертаване на парцелите. 

„Има още за доработване и най-вече по втората Наредба за подаване на заявления. В момента, ако въобще има кампания, то тя е в частта за създаване на профили. Но нито СЕУ, нито ИСАК могат да стартират докато няма Наредба“, заяви пред стопаните Георги Праматаров, директор в Дирекция „Идентификация на земеделските парцели“ в аграрното министерство. 

Той поясни, че стартът на кампанията ще е възможен когато се появи Наредбата за подаване на заявления, т.е. бившата Наредба 5. На този етап тя още е в процедура на общественото съгласуване, срокът за което е 22 март. 

Отговор кога ще започне кампанията няма. На практика системите се доработват. Надяваме се стартът да е скоро, защото това удължаване на очертаванията вероятно ще забави изплащането и съответно получаването на субсидиите. Това е жизнено важно за нас, за да оцелеем, няма какво да се лъжем“, заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Складовете на земеделските стопани са пълни с нереализирана продукция, а новата сеитбена кампания изисква нови средства. На този етап производството на декар е драстично оскъпено. 

По принцип кампанията трябваше да стартира на 1 март и да продължи до 15 май. Заради забавянето на двете основни Наредби сроковете се изтеглят. Какви ще бъдат, предстои да стане ясно веднага след публикуване на втория важен документ в „Държавен вестник“.