Земеделски производители с неправомерно наложени санкции за очертаване печелят дела срещу Земеделското министерство и Държавен фонд „Земеделие“, съобщи за Фермер.БГ Радослав Христов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

В началото на 2011 година са връчени 6000 акта със задна дата на земеделски производители за 2009 г. Санкциите са наложени, защото през 2009 г. фермерите са получили пари неправомерно. Проблемът е, че това са актове на база на променени условия от страна на ДФЗ и МЗХ със задна дата, посочи Христов.

Санкциите са наложени заради несъответствия при очертаването на площите. През 2009 г., когато все още нямаше т.нар. допустим слой, земеделските производители чертаха това, което обработват. В края на 2010 – началото на 2011 година МЗХ направи слой за допустимост за 2009 г, съгласно който тези 6000 земеделски производители излизат от този слой. С въвеждането на тези промени със задна дата, се оказва, че след като стопанската 2009-2010 година е приключила (очертаване, оран, жътва, прибиране на реколтата), фермерите трябва да връщат субсидии, защото са получени неправомерно заради промяна на обстоятелствата със задна дата.

Това е все едно един катаджия да ви състави акт за 20 лв заради нарушение, след година да променят закона със задна дата, според което трябва да влезете в затвора, обясни Радослав Христов.

Голяма част от потърпевшите земеделски производители са завели дела, които масово се печелят в съда, каза зам.-председателят на НАЗ и допълни в заключение, че средствата за обезщетяване на земеделските производители сега ще се вземат от бюджета, вместо от Европейския съюз – като директни плащания тогава.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!