Варненски земеделци излязоха на мирен протест вчера пред сградата на Областната разплащателна агенция – Варна. Това съобщи за Фермер.БГ Свилен Радев, управител на варненската фирма „Агробулс”ООД, един от земеделците, които търсят правата си. Основните питания и искания на производителите са свързани с неполучените от много фирми полагаеми им се субсидии за единица обработваема площ за 2008 г.

Неоснователно се бави изплащането на субсидиите по схемата за единно плащане на площ, заявяват земеделците. Фирма „Агробулс”, както и редица други земеделци от региона, не са получили тези средства, въпреки, че през 2008 г. им е направена теренна проверка от ТИ на РА – Варна, при която не са декларирани мери, пасища и ливади, попадащи в т. нар. „код 6”.

Като причина за неизплащането на субсидиите от Областната разплащателна агенция посочват, че парите не са изплатени, защото не са извършени необходимите проверки. Това са просто голи слова, които не отговарят на истината, категоричен е земеделецът Свилен Радев. Той и неговите колеги питат „Каква е истинската причина за забавянето на субсидиите?”.

Производителят сигнализира за не малко случаи, в които банки вече искат да си вземат земеделската техника, която, заради липсата на финансиране, земеделците не могат да изплащат. Фирма „Агробулс”, например, трябва да получи приблизително 700 хиляди лева за две години.

В протестно писмо до Министерството на земеделието и храните, до премиера Сергей Станишев и до Разплащателната агенция варненските зърнопроизводители настояват да разберат истинските причини за забавянето на субсидиите. Те настояват средствата да им бъдат изплатени.

Фермер.БГ припомня, че неполучените пари за обработка на площите за 2008 година трябваше да се получат до 20 февруари. Срокът е записан в споразумението от 31 януари 2009 г., подписано между Националната асоциация на зърнопроизводителите, ресорното министерство и Министър-председателя.

Земеделските стопани ще изчакат реакция от отговорните институции до 20 март, след което са готови на гражданско неподчинение и блокиране на пътища, каза още Свилен Радев.

Оказва се, като че ли, че това е единствената оставаща алтернатива пред земеделците в борбата им за оцеляване в нашата иначе европейска и цивилизована държава.

Прилагаме отворено писмо до Министъра на замеделието и храните Валери Цветанов, публикувано във форума на Фермер.БГ от читателя ни Свилен Радев:

“13.3.2009 г.
Общо 577 млн. лева са получили 62 000 българските фермери за единица площ от 15 декември 2008 г. до 13 март 2009 г.

Общо 577 млн. лева плащания за единица площ са получили 62 000 български фермери за периода 15 декември 2008 г. – 13 март 2009 г. Средствата са по линия на директните плащания, национални доплащания и мерките за развитие на селските райони.

Вчера по банковите сметки на 9000 земеделски стопани са постъпили над 165 млн. лева по линия на директните плащания за кампания 2008 г. 97 млн. лева от тях са по схемата за единно плащане на площ, а 65 млн. лева са национални доплащания. 3 млн. лева са за необлагодетелствани райони. С този транш министърът на земеделието и храните Валери Цветанов изпълни обещанието си към българските фермери средствата да бъдат преведени най-късно до 13 март 2009 г.”

Уважаеми Г-н Министър,
С публикуването на подобни съобщения в сайта на повереното Ви министерство, Вие отново се опитвате да манипулирате общественото мнение.

Ние твърдим, че това не само не отговаря на действителността, но е и ОТКРОВЕНА ЛЪЖА!!!!!!!!

Нашата фирма „Агробулс” ООД – гр. Варна, а също и други наши колеги от региона, не сме си получили полагаемите ни субсидии за еденица обработваема площ за 2008 г., въпреки, че през 2008 г. имаме извършена теренна проверка от ТИ на РА – Варна и нямаме декларирани мери, пасища и ливади, попадащи в прословутия т. нар. ДЗП ”Код 6”
Считаме, че Вие пряко сте отговорен за това, след като издадохте заповед през септември 2008 г., с която разпоредихте на РА към ДФ „Земеделие” да извърши преизчисление и плащане за всички площи, попадащи в „код 6” за 2007 г. В последваща проверка Европейската Сметна палата установява, че това плащане е неправомерно и заради това РА спира плащането на субсидиите на тези бенефициенти, докато не се получи окончателния доклад от Сметната палата.
 
Доколкото знаем, няма писмена заповед за спиране на това плащане, но може би поради други неизвестни за нас причини, към настоящия момент то не се извършва. Заради тези 4 милиона лева, които бяха платени тогава, сега близо 4000 земеделски производители с около 100 милиона лева неизплатени по Ваша справка, ще трябва да чакаме новото преизчисление, за да си получим парите.

Според нас, Вие трябва да поемете отговорността за тази Ваша грешка и да я корегирате възможно най-бързо, като разпоредите да се извърши разплащането към коректните земеделски производители, както ясно и недвусмислено е упоменато в споразумението от 30.01.2009 г. В противен случай очакваме от Вас да подадете оставката си на премиера, с мотив „невъзможност да изпълните поетите ангажименти към сектора”.
 
Уведомяваме Ви, че на 16.03.2009 г. от 9:00 часа, пред сградата на РА и Областна служба по земеделие и гори – гр. Варна, започваме граждански протест, който ще прерастне в гражданско неподчинение, ако до 20.03.2009 год. не бъде изпълнено споразумението към всички изрядни бенефициенти и не бъдат изплатени изцяло полагащите ни се субсидии."


С Уважение,
Свилен Радев,
Управител на „Агробулс” ООД, УРН - 184363
гр. Варна, ул. „Стефан Стамболов” № 34А
тел./факс 052 602243
GSM: 0888 576020