След вълната от недоволство през последните дни, предизвикана от публикувания индикативен график за директните плащания от кампания 2016 г., днес по време на АГРА, 5 асоциации и съюза обсъдиха стратегията си действия. 
 
 
Стана ясно, че утре ще се проведе среща с новия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков, на която ще бъдат обсъдени плащанията, като асоциациите ще настояват за изплащане на субсидиите в по-кратки срокове. 
 
 
В дискусията се включиха Асоциация на овощарите в България, Съюз на дунавските овощари, Добруджански овощарски съюз, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Национален съюз на градинарите и Асоциация български пипер, като всички те имат подкрепата и на Асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. 
 
На откриването на изложението АГРА служебният министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков обясни, че парите, предвидени за изплащане на директните плащания за кампания 2016 г. са на лице, но проблемът е в забавяне на документи.
 
„Това изказване за нас е абсурдно. През декември платиха СЕПП, което означава, че по слоевете всичко е наред. Подаването на документи за обвързана подкрепа бе до края на януари. Така че от началото на февруари трябваше да започнат с обработките на счетоводните документи и плащането да се случи началото на март“, коментира председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев пред Фермер.БГ
 
Павел Спасов, член на УС на Дунавските овощари, също изрази своето мнение, във връзка със ситуацията.
„Оказва се, че в държавата има пари.Ние не искаме да сме заложници на политически интриги. Ако държавата няма пари, а ние сме българи, ще проявим разбиране и ще изчакаме. Но парите ги има, а няма кой да ги администрира. Администрацията не си е свършила работата и затова ние призоваваме сегашните управляващи да си свършат работата“, заяви той. 
 
 
Опасенията на събралите се земеделци са, че плащанията няма да бъдат изплатени дори и през април.
„Фактът, че плащанията на площ, като преразпределително плащане и плащането за протеинови култури, което е доста по-сложно като обем за изчисление е изтеглено напред, а нашите производители, които няма как започнат годината са пренебрегнати и са сложени за плащане през април. Ние имаме притеснението, че това плащане няма да стане и април. Отново фокусът на кабинета се измества от „приоритетните“ сектори и отива в друга посока“, каза председателят на Добруджанския овощарски съюз Димитричка Търпанова. 
 
Димитър Рачев, член на Управителния съвет на Съюза на дунавските овощари обясни защо плащанията са необходими именно през март.
„Сезонът, който започва в момента е ключов за нашите колеги, тъй като сега се извършват най-капиталоемките операции като рязане и торене. И ако ние нямаме тези средства, на практика отиваме към провал на сезона. Предната година не ни беше хубава и ако сега този сезон бъде такъв, много лошо се очертава за нашите фермери. Искаме да изкажем едно общо мнение за нашето силно безпокойство по отношение на работата и плановете на кабинета за индикативния срок за плащане“, каза той. 
 
 
Събралите се производители отбелязаха, че се надяват исканията им да бъдат чути и да разрешат проблема с диалог, но не изключват възможността и за стачни действия. Те заявиха, че имат готовност за затваряне на ключови пътни артерии.
 
„Ако управляващите си свършат работата, както трябва да бъде, всичко ще протече наред и ние ще започнем нормално сезона и нормално, да се надяваме, ще го приключим. Но ако тези пари не влязат навреме, половината от производителите им се проваля директно сезона, другата половина – правят такива икономии, които ще доведат до един много слаб сезон и в крайна сметка се губи цялата полза от дейността на нашите производители. Така че сме готови на всичко да се борим докрай тази пари да влязат наистина навреме“, обобщи Николай Колев. 
 
 
По думите на Атанас Кунчев, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, забавянето на средства е абсолютно недопустимо.
 
„Не виждаме пречка плащанията да се извършат от 10-ти, максимално до 18-ти март, както беше през миналата година. В администрацията работят едни и същи хора. За нас няма значение дали са от ГЕРБ или от БСП, те просто трябва да си свършат работата.
Доводът „не мога да накарам нашите подчинени да си свършат работата“ не е адекватен. В крайна сметка ние сме заложили вече продукцията си и тези пари са ни необходими да погасим задълженията, които сме направили за залагането на продукцията. С оглед на тежката зима, ние положихме големи грижи да запазим оранжериите си във вид, в който могат да произвеждат продукция. Забавянето на тези пари за нас е абсолютно недопустимо“, категоричен е той. 
 
Ситуацията ще се отрази негативно и на производителите на пипер.
„Това забавяне ще доведе при част от нашите членове до незасаждане на пиперите, защото до 10 дни трябва да сложим семената, за да произведем разсади. Ако няма семена – няма разсади. Друга част от производителите ще намалят своите площи.Очакваме около 30% до 35% намаление на площите с пипер, а това ще се отрази пагубно на преработката, тъй като с него работят 240 предприятия, в които има инвестиция за 1,5 млрд. лв. Или ще фалират, или чувствително ще намалят продукцията си, което ще доведе до неизпълнение на договорите с чужбина за експорт и до намаляване на доходите на производители“, каза от своя страна Георги Василев, главен секретар Асоциация български пипер. 
 
 
Организациите в сектор Плодове и зеленчуци изпратиха по-рано днес писмо до служебният министър-председател проф. Огнян Герджиков и до президента Румен Радев, в което изразиха притесненията си и настояха за среща. 
Силвия Вълчева е земеделски производител от Пловдивско. Тя е координатор на протеста в региона. По думите й отговорите на служебния министър проф. Бозуков не бяха удовлетворяващи.
 
„Надяваме се да се реши скоро проблемът и вярваме, че ще бъде решен, независимо дали по мирен път или както казаха колегите – имаме готовност вече и за блокади. Хората наистина са на зор, за да го правят това нещо. Просто те нямат избор“, отбеляза тя. 
На въпроса подкрепят ли организациите протеста, Георги Василев отговори:
„Не, ние няма да участваме в протест, ако има такъв. Ние ще организираме протеста“!