Заради калпавата работа на аграрни чиновници, които не са прецизирали дефиницията “пасище” в планинските и полупланинските райони, 80 земеделски производители вече са клиенти на прокуратурата. Повечето от тях са от региона на Родопите, но има и от Северозападна България.
 
Те са натикани в графата “измамник”, защото правилата за тяхното стопанисване са излезли постфактум, след като фермерите вече са били подали документите си.

Затова сега вместо да получат полагащите им се субсидии, те търпят огромни санкции и на практика са наказани от държавата, която не си е свършила работата за три години напред.

Според потърпевшите в регионалните поделения на Разплащателната агенция продължават да работят некомпетентно и суперсубективно. Затова те с нетърпение чакат резултатите от проверките на земеделското министерство по места и се надяват там да останат да работят само кадърни хора.

Налага се обаче пояснение, за да не се почувстват държавните хора обидени. На практика проблемът започва още при воденето на преговорите за присъединяване на страната ни към Европейския съюз. Накрая се подписва статуквото за планинските пасища, че не трябва по тях да има тръни, дребни храсти и дървета, които трябва да се чистят, трябва да се подсяват с културни треви, да се наторяват и т.н. Да, ама не! Защото ако на стръмния склон се очистят именно въпросните храсти, за няколко години, а може и за месеци, природните стихии ще отнесат плодородния почвен слой и ще ликвидират на практика пасището. Но евробюрократите държат на своето, т.е. на това, което сме подписали, и погват фермерите да връщат субсидиите като измамници.

източник: Монт-прес