На интересни мисли може да ви наведе случващото се на около 9000 км от България. В Тайван поминъкът на много фермери е заплашен от производството на компютърни чипове. Такава е ситуацията с оризовата ферма на Чуанг Ченг-денг, която се намира на един хвърлей от предприятие, занимаващо се с производството на огромна част от частите, необходими за използваните от милиони хора по света айфони и други устройства, информира NYTimes.

Напояване 2021: Отново обещания за отстъпки и без промяна в цената на водата

Тази година Чуанг плаща цената от близостта си до икономически по-важния си високотехнологичен съсед. Провокирани от сушата и нуждата от пестене на вода за фабриките и домакинствата, властите в Тайван спряха напояването на десетки хиляди акра земеделска земя. Производителите ще бъдат компенсирани, но за фермера Чуанг, който е на 55 години, по-лошото е вероятността дългогодишни клиенти да се насочат към нови доставчици, което означава години наред по-ниски приходи.  

Правителството „затваря устите“ на фермерите с пари, казва мъжът.

Според изчисления сушата в Тайван е най-лошата от повече от 50 години насам. Тя представлява огромно предизвикателство за поддържането на ключова индустрия за острова през последните години – полупроводниковата, която е част от световните вериги за доставки в сферата на производството на смартфони, автомобили и т.н.

Прозводителите на микрочипове използват много вода, а световните доставки на полупроводници трябва да продължат на фона на нарастващото търсене на електроника. В частност, от сушата в Тайван в крайно неудобно положение е един конкретен производител: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Повече от 90% от производствения капацитет на света за най-модерни микрочипове е в Тайван и се управлява от споменатата компания. TSMC произвежда чипове за Apple, Intel и други корпорации. Миналата седмица компанията заяви, че ще инвестира 100 млрд. долара през следващите 3 години, за да увеличи производствените мощности, което още повече ще наложи присъствието й на пазара.

Оттам заявяват още, че проблемът с водата все още не е засегнал бизнеса им. Предвид обаче непредсказуемостта на валежите в страната и макар технологичната индустрия да отчита ръст, вероятността това да се промени е голяма.

През последните месеци правителството вдига във въздуха самолети и изгаря химикали, за да засее облаците над водоемите. Построи завод за обезсоляване на морска вода в Синчу, където е централата на TSMC, и тръбопровод, свързващ града с по-дъждовния север. Освен това нареди на индустриите да намалят консумацията на вода. На някои места дори властите понижиха налягането на водата и започнаха да спират доставките за два дни всяка седмица. Някои компании, включително TSMC, поръчаха камиони с вода от други райони.

Ще се сее ли повече слънчоглед в Добруджа?

Най-радикалната мярка е спирането на водата за напояване, което засяга 183 000 акра земеделска земя, около 1/5 от площите, които се напояват в Тайван.

TSMC и тези като тях дори не са усетили проблема, казва 63-годишният оризопроизводител Тиан Шу-ши.

Ние, фермерите, просто искаме да можем да си осигурил достойно съществуване, допълва той.

В защита на взетите от правителството мерки, заместник-директорът на Тайванската агенция за водните ресурси Уанг И-фън заяви, че дори и с напояване, реколтата в страната ще бъде по-слаба. Пренасочването на водните ресурси към нивите и домакинствата, вместо към фабриките, ще бъде двойна загуба, допълва той.  

Запитана какво мисли за проблемите на земеделците заради липсата на вода, говорителката на TSMC, Нина Као, заявява, че „е много важно за всяка индустрия и компания“ водата да се използва ефикасно, подчертавайки участието на TSMC в проект за повишаване на ефикасността при потреблението на вода.

Тайван е едно от най-развитите дъждовни места в цял свят. Липсата на вода там е парадоксална. Граничи с трагедия.

По-голямата част от водата за жителите на страната идва от летните тайфуни. Бурите обаче провокират свличане на маси в язовирите, което намалява на практика обема на използваемата вода. Освен това валежите варират от година на година. Нито един тайфун миналата година не е провокирал свлачища през дъждовния сезон – за първи път от 1964 г. Последният път, когато Тайван спира напояването в такива размери, за да пести вода, е през 2015 г. Такава криза е регистрирана и през 2004 г.

Ако през следващите 2-3 години, условията продължат да са такива, страната ще изпадне в ера на огромен дефицит на вода, казва Ю Жинг-юн, инженер, професор в Националния тайвански университет.

Бизнес партньорът на Чуанг – Куо Ю-линг, не харесва демонизирането на производителите на микрочипове. Според него, ако индустриалният парк не е бил построен и развит, той няма да е имал работа.

Куо е на 32 години и смята, че инженерите в TSMC са важни потребители на ориз. Не е съгласен и с твърдението, че фермерите пилеят вода за цели, които са по-малко икономически изгодни.

Не може ли да се направи едно справедливо и ясно изчисление колко вода потребяват фермите и индустрията и да не се стигматизира селското стопанство, пита той.

Най-големият проблем на сушата в Тайван е, че властите поддържат цените на водата твърде ниски, казва Ванг-Хсиао-вен, инженер и професор в университета Ченг Кунг. По думите му така се окуражава пилеенето на важния ресурс.

Домакинствата в Тайван използват около 284 литра вода на ден на човек, сочат данните на правителството.

Повечето западноевропейски страни потребяват по-малко, а американците – повече, гласи справка на Световната банка.

Адаптирането на цените на водата ще окаже голям ефект върху най-уязвимите групи от населението, затова, когато се правят промени, трябва да сме изключително внимателни, казват от Агенцията за водните ресурси. Миналия месец тайванският президент предложи да се начислява допълнителна такса за фабриките, които са интензивни консуматори на вода.

Други откриват проблем на различно място. Те обвиняват за водната криза липсата на пречиствателни станции за използваната вода и остарялата водопроводна мрежа.

Югозападната част на Тайван е известна с това, че е важен земеделски район и център на индустрии във възход. Най-развитите предприятия на TSMC се намират в южната част на Тайнан. Наблизо намиращ се язовир, който доскоро бе дестинация за разходки на влюбени, днес е като лунен пейзаж. Обемът му е запълнен само до 11,6%, според данни на правителството.

На този етап много фермери край Тайнан са съгласни да получат парична компенсация от правителството. Те се наслаждават на свободното време в срещи с приятели и дълги разходки с колело. Разтревожени са за бъдещето си, тъй като липсата на вода и високите цени на торовете и пестицидите, които постоянно растат, правят земеделието изключително труден поминък. Паралелно с това правителството категорично предпочита производството на микрочипове пред това на храна.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Sunn Hemp - покривната култура хит сред земеделците

Черноземът в Добруджа натрупа сериозен запас от влага

За 50 години: Тройни загуби в реколтата заради климата