В момента оглеждаме държавни терени в шест области на страната, плюс един около София, които са подходящи за изграждането на истински борси с посредници, в които ще се извършва търговия по правилата. Това обяви пред Агри.БГ заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.

Тодор Джиков: Ставките по третата извънредна помощ ще се определят по нов начин

Предстои да се избере държавна фирма към Министерството на земеделието и да стартира процесът по възможното изграждане на такива тържища. Идеята е тези структури да са в полза преди всичко на регионалното производство и малките производители. 

„Целта ни е да се отворят едни реални пазари с оторизирани търговци, които да не извиват ръцете на българските производители. Чрез някакъв вид борсови взаимоотношения земеделците да могат да получават реални и адекватни пазарни цени спрямо качеството на продукцията, която са произвели”, заяви Джиков.

Той обърна внимание на това, че в момента всички могат да забележат сериозната разлика между изкупната цена от производител и крайната цена за потребител. „Преди около 20 дни в Сливен именно това коментирахме с производителите на праскови и кайсии”, подчерта зам.-министърът.

Агри.БГ получи сигнали от Бургаско за същия проблем. 

 „Нужно да бъдат избегнати некоректни практики от прекупвачи и търговци, като тази да се чака да залежи стоката, особено когато е малотрайна, и да се изкупи на много ниски цени, а после да се преопакова продукцията и представи като първо качество на по-висока цена. От това страдат и производители, и потребители”, добави още Джиков и подчерта, че с регулирането на търговията и отварянето на специализирани борси тези аномалии ще бъдат изчистени в голяма степен.

Възможно ли е ситуацията да се промени и откъде трябва да се тръгне?

Тодор Джиков: Само с изграждането на 6 - 7 такива борси няма да постигнем желания ефект. Трябва да се предприемат редица промени по цялата веригата производител - потребител, за да може да извлечем максималния ценови ефект. Нужна е промяна на нормативната уредба, въвеждане на регулации и контрол при търговията на едро и дребно, а също - борсови правила.

По думите му проблемът започва на ниво производство. Липсват адекватни сдружения, коопериране, възможността примерно земеделците от две съседни села да обединят продукцията си, която да отговаря на търсените обеми и еднакво качество, да се пакетира, групира, да има партидност и еднотипност. 

Когато има такъв тип коопериране, се постига по-сериозна партидност. Тогава тези производители ще имат възможността да отидат до тази борса. Представете си 10 земеделци в няколко села в Сливенско са произвели днес общо 25 тона праскови и карат ги в изкупвателния пункт.

От тези 25 тона те, минавайки през линията за заготовка, пакетиране и калибриране, успяват заедно да подсигурят 20 тона първокачествена праскова от определен сорт. Самият лицензиран борсов търговец там ще има вече интерес да закупи такава продукция, защото ще може да я продаде евентуално на веригата Х, обясни още зам.-министър Тодор Джиков.

Според него при този сценарии държавата ще знае какво се случва във всеки един момент – здравният контрол ще е налице, фискалният - също, а производителят ще има възможността да вземе максимум печалба. Всички по веригата да бъдат доволни, както и крайният потребител

 „Трябва да има контрол по веригата. Трябва да има проверка и на обемите, защото масова практика в момента е един търговски посредник на борсата Х да закупи в началото на месеца един камион българска стока, да я продаде за един ден и след това 25 дни да продава вносна стока с документите от първия камион, заявявайки, че е българска, коментира Тодор Джиков.

Заместник-министърът каза също, че скоро агроминистерството ще обяви регулаторния механизъм за въвеждане на Регистър на търговците. В същото време се работи и върху Регистър на складовете у нас с ясни изисквания кои от тях какво могат да пакетират, съхраняват и прочее, научи още Агри.БГ.