На 18 септември, неделя, Министерството на земеделието отваря врати за посетители по повод Европейските дни на наследството, съобщават от пресофиса на ведомството.

За какво ще похарчи парите от извънредната помощ един животновъд?

Събитието съвпада със 110-годишнината от провеждането на международния архитектурен конкурс за проектиране на емблематичната сграда на институцията, както и с отбелязването на 95 години от нейното построяване.

В неделния ден всички желаещи ще могат да посетят агроминистерството от 11:00 ч. до 17:00 ч., както и да се насладят на фотоизложба в централното фоайе на сградата, разположена на бул. Христо Ботев 55. Изложбата събира на едно място експозиция „София: От първия трамвай до последната спирка на метрото“ и акварелни творби на тема културно историческо наследство, нарисувани от арх. Белин Моллов.  

Жителите и гостите на София ще имат възможност да се запознаят с интериора на сградата и нейната история в три тура със специално осигурен от община „Красно село” екскурзовод. Първата обиколка започва в 13:00 ч., а следващите са в 14:00 ч. и 15:00 ч.

Посетителите ще могат да разгледат уникалната зимна градина, която прави връзка между новата и старата постройка на административната сграда. Също така ще могат да разгледат галерията със снимки на всички министри от 1893 г. до настоящия момент, между които: Димитър Тончев, Иван Гешов, Константин Величков, Никола Генадиев, Андрей Ляпчев и други.

Събитието е част от календара на културните събития на Столична община, традиционния празник на район „Красно село“, инициативите на Съвета на Европа, Европейския съюз и Европейската комисия за устойчива градска мобилност – „Европейски дни на наследството“ и „Европейска седмица на мобилността“ – провеждани по същото време.

За първи път „Дни на културното наследство” се организират във Франция през 1984 г. Европейските дни на наследството се честват всеки трети уикенд на месец септември в повече от 50 европейски държави, сред които и България.