През последните дни една е темата, която вълнува особено земеделската общност, а именно липсата на пари за земеделие в актуализацията на секторния бюджет към Министерството на финансите.

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

В проектозакона, качен на сайта на Народното събрание, липсва актуализация на бюджета в частта за селско стопанство.

Преди ден в медиите се появи писмо от Дора Ненова, директор на дирекция „Държавни помощи и регулации“ в земеделското министерство, в което се иска актуализация на бюджета за земеделие в размер на 110,5 млн. лева, от които:

- 70 млн. лева за подкрепа на секторите: животновъдство и растениевъдство, свързани с преодоляване на негативните ефекти от пандемията от COVID-19.

“Тези средства ще могат да бъдат насочени към земеделските стопани, в съответствие с действащата „Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19“. Предоставянето им е обвързано с нотификация на държавна помощ пред службите на Европейската комисия.

Сумата от 70 млн. лева е съобразена с изплатените средства през 2020 г. в подкрепа на двата сектора чрез използването на инструмента de minimis. Тъй като за 2021 г. е достигнат националният таван за предоставяне на помощи de minimis чрез Временната рамка се предоставя възможност за оказване на финансова подкрепа на засегнатите стопани”, обясняват от МЗХГ, както и:

- 40,5 млн. лева за съществуващи държавни помощи, насочени към компенсиране на щети от неблагоприятни климатични събития и болести по растения и животни, както и за актуализиране бюджетите на съществуващи инвестиционни схеми за подкрепа, с оглед стартиране техния прием през 2021 г.

Браншовите организации също настояват за допълнителни 70 млн. лева за Ковид мярката, които да подпомогнат сектора.  Част от тях дори обмислят входиране на официално искане в Народното събрание за отпускане на тази сума в актуализацията на бюджета за 2021 г., за да може земеделският сектор да бъде съхранен.

По-рано пък в сряда стана ясно, че асоциации са готови и да излязат на протест, ако спряганите 70 млн. лева не бъдат осигурени на сектора.