Мярка 60 на 40 не беше допустима за земеделския сектор, но по искане на браншовите организации министърът на труда Деница Сачева ни увери, че в следващата нотификация на мерките ще бъде включен и секторът. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева преди дни в Петрич.

Обратно начисляване на ДДС ще се обсъжда през есента

Този въпрос беше повдиган на няколко пъти през последните няколко месеца. Последно бе поставен и от зърнопроизводители, засегнати от сушата, на заседание на парламентарната Комисия по земеделие. 

Че това е мисия възможна, стана ясно още през месец август, когато представители на бранша се срещнаха с премира Бойко Борисов. Тогава самият той беше заявил, че може да се удовлетвори искането на земеделците да се възползват от мярка 60 на 40, без обаче да им се налага да спират производството. 

Целта на преговарящите бе поне за постоянно ангажираните работници да бъде осигурена такава подкрепа. А най-добрият вариант за тях е, ако мярката продължи да важи и след тази година, защото проблемът с работната ръка е изключително тежък, особено за растениевъдите.

Преди малко повече от месец Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ), коментира за Агри.БГ, че когато приключи одобрението на Европейската комисия за продължаване на мярка 60 на 40, от първи октомври ще се обсъдят условията за прилагането ѝ и за сектор „Растениевъдство“.