Земеделският министър Валери Цветанов е разрешил 314 замени на имоти от държавния поземлен фонд вместо първоначално обявените 120. Замените са направени от назначаването му на поста през април 2008 г. досега.

В опит да демонстрира прозрачност в работата на ведомството Цветанов разпореди през миналата седмица на интернет страницата на министерството да се публикуват списъци с фирмите и частните лица, с които ведомството е заменило терени.

Първоначалната информация беше, че от исканите 337 замени министърът е отхвърлил 217. В понеделник вместо очакваните 120 одобрени заповеди на интернет страницата бяха качени 180 сделки. Обяснението беше, че има техническа грешка в предишните данни. В четвъртък разрешените от Цветанов заменки набъбнаха на 314.

Сериозно разминаване се получи и в информацията колко са исканията за такива сделки. Вместо първоначално преброените 337 случаи вчера те се оказаха над 500, но по неофициална информация от ведомството. От пресцентъра отново обясниха, че става въпрос за техническа грешка, допусната при броенето на кодовете по разрешени и отхвърлени заменки.

"Дневник" попита каква е причината за разминаванията, каква е истинската бройка поискани и одобрени замени и дали става въпрос за сделки, които се проверяват и от прокуратурата. Попитахме министерството още в кои региони държавата е дала най-много земя и какъв е размерът на замените, направени през последната година. До късно вчера от дирекция "Поземлена собственост" не отговориха на въпросите.

Обявяването на списъците със заменки започна след операцията на агентите от Държавната агенция "Национална сигурност" в агроведомството и агенцията по горите, при която бяха иззети документи за замени със съмнение, че са разписвани след налагането на мораториума от 1 март 2009 г. Проверката на прокуратурата показа, че в електронните дневници на министерството са запазени над 70 полета, които позволяват извършването на замени на земи със задна дата преди мораториума. Градският прокурор Николай Кокинов обясни, че от деловодната система на ведомството се вижда кой е запазил мястото, по чие нареждане и в чия полза./ dnevnik.bg