Областната администрация на Кюстендил има нов екип, който се е срещнал с представители на дирекциите по земеделие и по безопасност на храните, Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), Института по „Земеделие“ и Регионалната дирекция по горите, информират от пресцентъра на държавната администрация.

ДФЗ ще се проверява от независим одит през идните дни

Работнaта среща е била по инициатива на новия областен управител инж. Александър Пандурски. Представителите на териториалните структури го запознаха с текущите си дейности, като отбелязаха, че не срещат сериозни трудности при изпълнението им

Директорът на областната структура на Държавен фонд „Земеделие“ обясни, че в момента са в кампания по директни плащания, която приключва до края на месец юни. А относно последния прием по подмярка 6.3. за малки стопанства в областта са подписани 54 договора.

"Проблемът с Африканската чума по свинете е решен. На този етап на територията на Кюстендилска област не са намерени диви или питомни свине, които да имат това заболяване“, съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните.

От Националната служба за съвети в земеделието пък информираха, че планират през настоящата година да отворят офис в град Дупница, който, освен за общината, ще отговаря и за съседните Сапарева баня, Рила, Кочериново и Бобошево.

Директорът на РДГ „Кюстендил“ обясни, че в момента се правят контролни проверки за ръждивата борова листна оса. „Към момента другата важна задача е изпълнението на противопожарните мероприятия“, информираха още от горската дирекция.