Средствата се отпускат по Схемата за компенсации за пропаднали площи в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2013 г. Помощта ще покрива до 80% от разходите за отглеждане на дадената култура през съответната стопанска година. В случай, че заявените средства надхвърлят одобрения бюджет по схемата, ще се прилага коефициент на редукция за преизчисляване помощта на всеки заявител.

 

По схемата могат да кандидатстват физически и юридически лица, регистрирани като земеделски производители. Помощта ще получават фермерите, които имат издаден протокол за напълно пропаднали площи в следствие на природно бедствие или неблагоприятно климатично условие. Тези, които не са застраховали площите си, ще получат 50% от полагащата се помощ.

 

Изключение прави щетата от суша, която не е елемент на застрахователно събитие и се изплаща без редукция. Заявленията за подпомагане ще се приемат в от 10 юли до 1 август 2014 г. областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес на физическите лица и по адрес на управление на юридическите лица. Срокът за изплащането на помощта е 15 септември 2014 г.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!