Увеличаването на осигурителните прагове създава напрежение сред по-малките земеделски стопани в Добричка област. Новите финансови тежести са приети от МС и предстои народните представители да си кажат тежката дума.

Кризисното подпомагане - гръмки милиони или прах в очите на фермерите?

„Едно се говори, а друго се случва. Не подозирахме, че по този начин ще бъдем „подкрепени“. Нали уж малките трябва да станем устойчиви, да се модернизираме, да стигнем до краен продукт. Това е подигравка. Нямам думи“, заяви Юлия Пенкова, която заедно със съпруга си обработва 200 дка земя в района на добричкото село Победа.

На тези площи семейството отглежда лавандула още от 2010 г. „Несправедливо е да се увеличава финансовата тежест почти двойно за най-малките особено на фона на икономическата обстановка и двете поредни лоши години в лавандулопроизводството", категорична е младата дама. Тя посочва, че при обезлюдяването на селата именно малките производители с малко декари са били надеждата за запазването им. 

Като земеделски производител всеки си прави разчетите за годината, но още по 3000 лв. на човек годишно идва в повече, категорична е Юлия Пенкова и допълва: 

„От регистъра на Фонд „Земеделие“ ще се прехвърлим в регистъра на „Бюро по труда“. Това ще се случи с много хора“.

„Няма разход, който да не се е повишил през последните 6 месеца и на хората с по-малки стопанства новата финансова тежест ще се отрази негативно. Лично ние отдавна не се осигуряваме на минималния осигурителен праг и няма да бъде толкова драстично при нас“, коментира Мартин Маринов от балчишкото село Дропла. Младият фермер обработва заедно със семейството си 6000 дка земя. 

„Когато си малка семейна ферма, всеки лев има огромно значение“, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „Вдигането на осигуровките и новите данъчни тежести не кореспондира със заявеното от правителството. Дали ще има фалити, е сериозен въпрос, но голяма част от земеделските производители ще се откажат, а други дори ще влязат в сивия сектор“, изтъкна още Жекова. 

Част от малките стопани в Добруджа смятат, че процесът на увеличаване на финансовите тежести можеше да бъде постепенен, а не вдигането на осигуровките да е рязко и двойно.