Земеделски производители в Павликени търсят бързи тестове за Covid-19, в случай че има съмнение за заразен работник в стопанствата им, съобщи БНР.

Дребни и средни производители: Искаме 5% ДДС

Земеделските кооперации в община Павликени са изпратили запитване до земеделското министерство и Държавен фонд „Земеделие“ как могат да бъдат набавени бързи тестове срещу коронавируса, ако работник в стопанството е със симптоми за заразата. 

„Като няма такива бързи тестове, ако излезе някой с положителна проба между нашите работници, да не ни затворят фермите, да не можем да сеем“, коментира Христо Петров от Регионалната организация на Националния фермерски съюз в Павликени.

Сушата отново излага фермерите на изпитания

Кооперациите подкрепят идеята да наемат безработни за селскостопанската си дейност, но настояват за намаляване на административната тежест по еднодневните трудови договори.

"Стопанствата са затворени за достъп на външни лица, работниците в тях спазват всички въведени противоепидемични мерки, но земеделските кооперации имат притеснения", подчерта Христо Петров.

Производителите в Павликенско очакват добра реколта и се надяват, че няма да има изненади в бъдеще.

„Пшеницата пострада от студа, възстановява се. Сеем в нормални темпове пролетните култури. Имахме проблеми с пропаднали площи с рапица“, коментира Петров.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Криза и успокоение: Пшеницата леко поскъпна

Правителството реши: Веригите са длъжни да предлагат местни храни

Преработватели към фермерите: Садете пипер, основни зеленчуци