Земеделски производители от Пазарджишка област се организират на протест срещу начина, по който в момента се прилагат еднодневните договори в селското стопанство. Защо стигат до протест и какви са исканията им, Фермер.БГ разговаря със Стоян Кузев, кмет на пазарджишкото село Юнаците. Основният поминък в селото е земеделие, а хората там не са доволни от начина, по който трябва да наемат сезонни работници в стопанствата си:
 
Г-н Кузев, очакваше се до края на февруари да се създаде междуведомствена комисия, която да реши проблема, който Вие поставихте още през 2015 г. с прилагането на еднодневните договори. Как се развиха нещата от тогава до този момент?
Междуведомствена комисия имаше миналата седмица в понеделник, вторник и сряда. Практически нищо не се реши в наша полза. Не искаха господата от Социалното министерството да проумеят, че практически е невъможно един човек  да заведе 30-40-50 души на полето и да им пъхне еднодневните трудови договори в ръцете и да каже по колко заработват. След това осчетоводяването на еднодневните трудови договори трябва да става от счетоводител на 20-то число. Така се натоварва малкият и средният земеделски производител с наемането на още две длъжности – един човек, който да е грамотен, за да може да пише тези еднодневни трудови договори и един счетоводител. Заплата на един счетоводител е минимум 1000 лв. на месец. При положение, че вие изкарвате 20 000 лв. и сте принуден да давате по 1000 лв. за тази издръжка, отделно още 3000-4000 лв. за работниците... Това обезсмисля работниците. 
[news]

Колко хора се занимават със земеделие в селото и на практика трябва да сключват еднодневни договори?
Това коментираме и с младите хора. Тук при мен в с. Юнаците има 40-50 семейства, които са инвеститорите, те са хората, които дърпат цялото село напред като се занимават със земеделие – основно отглеждат плодове и зеленчуци. Циганите в нашето село са много трудолюбиви. Тези хора сега като стегнат куфарите и заминат кой ще остане? Само възрастните хора и тези от тях, които не са инициативни. След това те ще почнат да крадат, да разбиват домовете и тогава на къде отиваме...?! Зададох им този въпрос на господата в Министерството, тъй като нещата ескалират...
 
Вие какво предложение направихте пред Социалното министерство?
Попитах ги защо да не го направим като в заводите. Искаме да плащаме с карти. От бюрото по труда безработните, които са се регистрирали, идват при мен с картата, аз купувам един четец (като работодател аз съм длъжен). Този четец ме свързва с данъчната служба. Идва кандидатът, пъха си картата, веднага отива в данъчната служба и той е регистриран, че в определено време днес, той започва работа при мен. Когато свърши работа, отново картата в четеца и това е индикатор, че работният му ден приключва. В този случай аз дължа на данъчната служба на господин Х по 4 часа днес, примерно, осигуровки. Добре, няма проблем, аз си плащам. 
 
Тоест въпросът не е да не плащате осигуровки на сезонните работници, а така да се организира процесът, че да е работещ за земеделците?
Точно така. Ние искаме да плащаме и ще си плащаме, но начинът, по който са направени нещата сега, е невъзможно да плащаме. 
 
Миналата седмица обявиха от Инспекцията по труда, че е разработен проект за онлайн регистрация на договорите. Виждате ли улеснение за земеделските стопани?
Не, аз говорих с представителя на Инспекцията по труда в Пазарджик... Невъзможно е компютър да бъде занесен на полето – там вали, там е кално и мръсно. Аз не виждам как и по какъв начин ще стане това нещо. Това е идея, която може да се реализира в офис, но на полето няма как да стане. 
 
Тоест, след проведените срещи и диалог, единствената ситуация, която виждате в момента като изход, е предприемането на протестни действия, така ли?
На 27-ми април (сряда) организираме протест в центъра на Пазарджик. На този протест ще дойдат представители на земделски производители от цялата Пазарджишка област, а също от Стрелча, Карлово и Пловдив. Там ще решим какви ще са последващите наши протестни действия, тъй като явно няма чуваемост от страна на институциите. 
 
Разговаряли ли сте с браншови организации за прилагането на договорите и ще получите ли подкрепа на исканията си от тяхна страна?
Ще бъдем подкрепени от розопроизводители и производители на етерично-маслени култури, тъй като те също са пряко засегнати от прилагането на еднодневните договори. 
 
 
Интервю на София БЕЛЧЕВА